Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС изправя Унгария пред съда заради законите ѝ срещу подпомагането на мигранти

[post-views]
Унгария гласува днес на парламентарни избори

UNGARIAЕвропейският съюз съди Унгария заради противоречивото ѝ законодателство спрямо подпомагането на мигранти. Разпоредбите, станали известни в публичното пространство като законите „Стоп Сорос“ за причината Будапеща да бъде изправена пред Съда в Люксембург, заявиха от Европейската комисия.

Брюксел търси пред Съда на Европейския съюз отговорност на Унгария заради действащи в страната законодателни разпоредби, които криминализират дейностите в подкрепа на удовлетворяване молбите за убежище и допълнително ограничават търсенето на такова. Втората точка от обвинението на Комисията срещу Будапеща е, че не предоставя храна на хората, намиращи се в зоните за връщане на мигранти по границата със Сърбия.

Припомняме, че още през 2015 г. изпълнителният орган на Съюза отвори казуса за антииимигрантските мерки на Унгария. В края на миналата година, след приемането на спорните закони „Стоп Сорос“, стартира и наказателна процедура срещу правителството на Виктор Орбан, което твърди, че целта на разпоредбите е да се спре помощта за нелегалните мигранти.

Унгарското законодателство ограничава правото на търсещите убежище да получат помощ от различни правителствени и неправителствени организации. Заедно с това, смятат в Комисията, условията за задържане в транзитните зони на страната, и по-специално предоставянето на храна, не отговарят на материалните изисквания заложени в директивите на Европейския съюз. В официално писмо Брюксел поиска отговори от Будапеща, която има на разположение месец на обори опасенията на Европа.

Най-ново

Единична публикация

Избрани