Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Украйна задържа руски танкер, Москва заплаши Киев с „последствия“

[post-views]
Дезинфо: Украинската мобилизация е геноцид срещу рускоезичното население

russia_ukrainaМосква заплаши Киев с неуточнени „последствия“, след като Украйна задържа руски танкер, което е пореден епизод в морското противопоставяне между двете страни, започнало през ноември.

„Разглеждаме какво се е случило, за да вземем подходящи мерки“, заяви говорител на руското външно министерство. „Ако руснаци са взети като заложници, това ще се тълкува като най-грубото нарушение на международното право и последствията няма да се закъснеят.“

Украинските сили за сигурност задържаха танкера NEYMA в пристанище Измаил, Одеска област. Киев заяви, че корабът е участвал в блокирането на преминаването на украински военни кораби по време на инцидента в Керченския пролив.

Твърди се също, че танкерът се е появил в пристанището под името NIKA SPIRIT. На борда са проведени обиски и разпити на екипажа. Самият кораб квалифициран като веществено доказателство.

През ноември миналата година три украински военни кораба нарушиха руската граница и в рамките на няколко часа извършваха опасни маневри, без да отговорят на законните искания на руските власти, припомня РИА „Новости“.

Гранични служители задържаха нарушителите. На борда на корабите имаше 24 военни, включително двама служители на Силите за сигурност на Украйна. Съдът ги арестува и обвини в нарушаване на границата.

Владимир Путин тогава оцени действията на властите в Киев като провокация в навечерието на президентските избори в Украйна.

Източник: БГНЕС

Най-ново

Единична публикация

Избрани