Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Platinum Lion 19“ вдигна високо летвата

[post-views]
„Platinum Lion 19“ вдигна високо летвата

1„Формирования от няколко държави проведоха съвместна подготовка и ротни тактически учения с бойни стрелби на учебен полигон „Ново село“. Бяха отработени няколко специфични епизода на тема „Отбрана“: „Извършване на маньовър със сили и средства по земя и по въздух“ в дълбочината на полигона“. Това разясни заместник-командирът на Сухопътни войски бригаден генерал Валери Цолов, който беше и офицер, планиращ учението „Platinum Lion 19“, което се проведе на полигона в Ново село. 

Учението започна с действия, при които войските се изтеглиха и заеха изходно положение за осигуряване на рубежи за провеждане на настъпление. Участниците в “Platinum Lion 19” демонстрираха способности пред гости и медии на учебен полигон „Ново село”. В съвместната подготовка участваха над 600 военнослужещи от Въоръжените сили на България, Сухопътните войски на САЩ, морската пехота на САЩ, Албания, Грузия, Молдова, Румъния и Сърбия.
За целите и задачите на учението беше сформиран един многонационален батальон с командир майор Велин Кехайов в състав от четири роти – „Alfa“, „Bravo“, „Charlie“ и рота за бойна поддръжка „СS”. 
Демонстрираните способности на съвместните сили бяха наблюдавани последователно от два пункта. На първия бяха представени действия по блокиране на населен пункт и прочистването му от противостоящи със силите и средствата на рота „Bravo“ (командир капитан Ерхан Сюлейман от Сухопътните войски на България). Ротата беше съставена от български, румънски и молдовски механизирани взводове, албански пехотен взвод и взвод от морската пехота на САЩ. 
На втория наблюдателен пункт бяха демонстрирани действията на рота „Alfa“ (командир капитан Христо Върбанов от Сухопътните войски на България) и рота „Charlie“ (командир старши лейтенант Андрей Вегнер от Сухопътните войски на Румъния) по провеждане на контраатака за окончателно изтласкване на противостоящите сили зад рубежа на държавната граница и възстановяване на контрола в зоната за отговорност. 
„Учението е важно и полезно за повишаване на съвместимостта между военнослужещите от участващите нации, между артилерия и механизирани формирования и между механизирани формирования, артилерия и авиация“, каза още пред журналистите бригаден генерал Валери Цолов. По думите му се повишава подготовката на подразделенията за работа в многонационален формат, на командирите – за работа в многонационална среда и на щабовете – да действат в по-различна среда, отработвайки различни видове бойни действия (отбрана, настъпление в градска среда, извършване на маньовър със сили и средства по земя и 3по въздух).
Учението наблюдаваха на терен генерал-майор Иван Лалов – заместник- командващ на Съвместното командване на силите, бригаден генерал Димитър Иванов – командир на 24-а авиобаза Крумово, полковник Светослав Халваджиев – командир на българския Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО, полковник Шанън Джонсън – аташе по отбраната на САЩ в България, съветникът по сигурност и отбрана на президента Радев Илия Милушев.

Запомняща се заключителна церемония

Заключителната церемония за закриване на многонационалната съвместна подготовка „Platinum Lion 2019”  се състоя на учебния полигон „Ново село“, когато финално се развяха флагове на седемте нации и на учението.
Командирът на сформирания за учението многонационалния батальон майор Велин Кехайов се обърна към воините със силни думи, за да им благодари за достойното представяне. Провеждащият учението полковник Марин Господинов изтъкна, че всички заедно успешно са изпълнили поставените цели и реализирали задачите си. Приветствие поднесе и полковник Николай Бешев, командир на Единен център за начална подготовка, който подчерта: „В изминалите 12 дни вие показахте, че с 5различни оръжейни системи и с различна бойна техника сте в състояние да преследвате и още повече да постигнете една обща цел – оперативна съвместимост на сухопътните сили от различните армии. Бъдете уверени, че в нашите очи вие сте истински братя по оръжие.”
Участниците в учението получиха сертификати, бяха връчени и плакети, отличия, предметни награди. Специални купи имаше и за победителите в спортното състезание. По-късно с концерт беше отправен българският поздрав към всички участници в учението. Аплодисменти събраха изпълненията на Военния духов оркестър на Втора тунджанска механизирана бригада и фолклорен ансамбъл „Веселяци”, съставен от участници в учението, които са от Единния център за начална подготовка – Плевен. 

Проектът за Сухопътни войски няма да се бави

„Бордът за управление на проекта за новата бойна машина на Сухопътни войски, начело с командира на СВ генерал-майор Михаил Попов се намира на финалния етап от работата и очакваме в най-скоро време да има развитие по проекта“, каза пред журналисти бригаден генерал Валери Цолов.
4Правителството ясно е заявило, че проектите ще се движат и няма да има застой по никой от тях. Аз съм абсолютно уверен, че проектът за Сухопътни войски ще бъде реализиран. Считаме, че той ще тръгне от началото на следващата година, категоричен беше заместник-командирът на Сухопътни войски. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани