Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военна мощ по море и на брега

[post-views]

2 IMG_5309 Националното военноморско учение „Бриз 2019”, отворено за участие на ВМС от страни членки на НАТО, се проведе от 12 до 21 юли в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на Република България, както и в райони, които са обявени своевременно.
В учението участваха 11 държави с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от военноморските сили на България, Албания, Белгия, Гърция, ИTталия, Канада, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Франция, Втората постоянна група кораби на НАТО и Втората постоянната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства от 4 министерства, местни органи на управление, неправителствени и частни организации. Основната идея на занятията беше да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, премиерът Бойко Борисов, заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов наблюдаваха занятията по време на националното военноморско учение „Бриз 2019“. На деня за високопоставени гости присъстваха представители на различни институции, организации и медии. От борда на фрегата „Верни” те имаха възможност да проследят епизоди от учението на море и на брега.

„Досега не сме грешили с назначенията в армията. Командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов е нов командир, но той е нов само на този пост, в същото време е един от най-добрите командири на кораби“ – с тези думи премиерът Бойко Борисов поздрави командира на ВМС за неговия рожден ден, който съвпадна с ВИП-деня на учението „Бриз 201IMG_53609“. Премиерът пристигна с катер на борда на фрегатата „Верни“, след като тя вече беше излязла в открито море за демонстрациите по предвидените епизоди от занятията. 
„Военноморското учение „Бриз 2019“ с международно участие е 
венецът на подготовката на ВМС
Мисля, че сами се убедихте от епизодите, които имахте възможност да наблюдавате и на море, в професионализма на българските военни моряци и в тяхната готовност и способности да изпълняват задачите, които стоят пред Военноморските сили“, подчерта командирът на ВМС контраадмирал Михайлов. Като предварителна оценка за учението той заяви, че то е постигнало своите задачи и това, което са демонстрирали екипажите на море е било това, което са очаквали от тях. Командирът беше категоричен, че те са изпълнили задачите, които са им били поставени в пълен оIMG_5033бем, така.  „Не само ВМС, но и ВВС участваха в учението „Бриз 2019“. Едно такова голямо учение, с толкова много кораби и личен състав, както и с толкова държави, които участват, дава възможност и на нашите ВВС, съвместно с моряците и „тюлените“, да подобряват бойната си готовност и подготовка. Видяхте, че силите, които могат да бъдат ползвани за борба с трафиканти и нелегални емигранти, действат перфектно. Видяхте и тактическите полети на СУ-25, на които трябваше да модернизираме двигателите, за да може да се ползват още дълго време и да участват именно в такива учения или в бойни действия“, каза още премиерът Борисов пред журналисти 
на борда на фрегатата „Верни“
Той подчерта, че стратегията, която България следва, е в Черно море да се провеждат само планирани учения, а през останалото време този регион да е средище на туризъм, търговия и газови връзки. „Целта ни не е да се демонстрира агресивност, напротив, целта ни е да представим възпиращи възможности. Нашите военни използват времето, за да модернизираме техниката. Сега разбирате защо харчим толкова много пари, за да изградим достойни способности“, каза още премиерът Борисов. 
Продължава работата на междуведомствената работна група по конкурса за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораба, съобщи заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков, който също наблюдава националното военноморско учение „Бриз 2019“. “Надявам се до края на годината със съвместни усилия да приключим успешно процеса по избор на изпълнител“, коментира още заместник-министър Величков.
„Надявам се в следващите три-четири месеца да завършат поръчките за корабите. Ние даваме и доста пари за поддръжка на тези машини. Пет милиарда лева им трябват на ВМС, за да кажат, че са доволни. Досега много години са били загубени и не е правено нищо. Планирано е и ще имаме възможност да си изпълним ангажимента и към военните ни моряци“, категоричен беше Бойко Борисов. 
„В личния състав 
има настроение, има плам, има ентусиазъм
В общите учения има самочувствие. Техниката е нова, хората се чувстват по-добре и много повече разбират, какво правим ние“, каза още министър-председателят на България. 
Участниците в „Бриз 2019“ демонстрираха действия по ликвидиране на пожар на кораб в пристанище Варна и евакуация на пострадали, спасяване на бедстващи хора на море и борба с нефтен разлив, оказване на съдействие на органите на МВР за предотвратяване на нелегален трафик. Гостите и медиите имаха възможност да наблюдават и отразяване на атака на въздушен противник, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел.

РетроспекцияIMG_5576

•Учението „Бриз 2019“ се провежда от 1993 г. Сегашното бе  двадесет и третото по ред. 
•В първите учения участват както държави членки на НАТО, така и държави, участващи в инициативата „Партньорство за мир“.
•Отработват се процедури на НАТО, имащи за цел повишаване на оперативната съвместимост в Алианса.
•От 2003 г. в учението участват сили и средства от Сухопътни войски, ВВС, правителствени и неправителствени организации.
•След влизането на България в НАТО учението се планира и провежда съгласно стандартите и процедурите на Алианса. 
•От 2007 г. ученията „Бриз“ се планират като учения за сертификация на декларираните сили от ВМС. 

Цели и задачи на съвместната подготовка

Целта на учението е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието им в операция за морска сигурност. 
Учението „Бриз 2019“ има следните задачи:
•Да повиши нивото на подготовка на участващите военноморски единици по планиране и провеждане на съвместна операция за морска сигурност в коалиционен формат.
• Да се упражнят съюзните процедури, свързани с управлението на силите на море.
• Да се проведе сертификация на декларираните сили от ВМС на България – базов миночистач „Шквал“, съгласно методиката за оценка на НАТО – MAREVAL.
• Да се упражнят съюзните тактики, техники и процедури в провеждането на тактически действия в основните видове бойни действия на море.
• Да се отработи между сътрудничеството и взаимодействието с правителствени и неправителствени организации при реакция на кризи и защита на населението. 

Успешни действия при кризи и бедствия
 

Българските Военноморски сили демонстрираха своите високи способности по време на деня за посещение на високопоставени гости и медии в рамките на националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2019“.
Занятията започнаха с действия по ликвидирането на симулиран пожар на борда на търговски кораб в пристанище, което беше извършено от военнослужещи от ВМС съвместно с представители на различни държавни, областни и регионални организации. С този епизод, както и с операцията по оказване съдействие на органите на МВР за предотвратяване на нелегален трафик, спасяване на бедстващи хора на море и ликвидиране на разлив от нефтопродукти, се отработват необходими способности за действия при кризи от невоенен характер, в които участват и граждански структури.
Военнослужещите от морската вертолетна авиобаза показаха способностите на военноморската авиация за евакуация на ранен от борда на бързоходна лодка и  артилерийска стрелба от вертолет „Пантер” по морска цел.
Гостите наблюдаваха и бойните възможности на българския военния флот, свързани с отразяване на атаки от въздушен противник, артилерийска стрелба по въздушна цел, стрелба с преносим зенитно-ракетен комплекс от два бойни поста по една въздушна цел, отразяване на асиметрични атаки от малка бързоходна лодка както и бординг на кораб представляващ особен интерес. Сред епизодите на учението се откроиха също „Оказване на съдействие на органите на МВР за предотвратяване на нелегален трафик“, „Артилерийска стрелба от вертолет AS 565 MB по морска цел“ и, разбира се, короната на цялото учение  – „Отдаване на чест при среща на военни кораби на море“, където участваха фрегатата „Дръзки“, разрушител „Дънкън“, фрегата „Торонто“, фрегата „Тургутрейс“, фрегата „Реджеле Фердинанд“, корвета „Решителни“ и вертолет AS 565 MB. 
 

Най-ново

Виж още

Избрани