Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден бунт в бразилския затвор – 57 души загинаха в схватка между враждуващи банди

[post-views]

us_zatvorniciНай-малко 57 души загинаха при бунт в бразилски затвор. Става въпрос за сблъсък между враждуващи банди, съобщиха местните власти. 16 от жертвите са били обезглавени, а останалите са се задушили от дима на умишлено предизвикан пожар.

Кървавият екшън се е разиграл по време на закуска в понеделник сутринта в затвора Алтамира, в северния бразилски щат Пара. Едни срещу други се изправили членовете на враждуващи банди. В схватката си взели за заложници двама от надзирателите, стигнало се и до палеж на дюшеци. Нападатели и нападнати принадлежат към криминални групировки от Сао Пауло и Рио де Жанейро, коментираха органите на реда, и освен територия си оспорват и контрола над каналите за наркотрафик.

Заради своята жестокост случаят предизвика широко обществено недоволство и отново повдигна въпроса за критичната ситуация в Бразилия. С около 750 000 души зад решетките, страната заема трето място в света, след САЩ и Китай. Броят на затворниците двукратно надхвърля капацитета на местата за лишаване от свобода, което принуди крайнодесния президент Жаир Болсонаро да обяви планове за повишаване на сигурността и израждане на нови затвори.

Най-ново

Единична публикация

Избрани