Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Aрктическият кръг гори – пожари унищожават Сибир и Гренландия

[post-views]
Aрктическият кръг гори – пожари унищожават Сибир и Гренландия

fireАрктическият кръг гори. Горещата вълна, която продължава да върлува на север, донесе невиждана жега в Сибир и Гренландия. Два от най-студените региони в света са изправени пред екологична катастрофа – пожари изпепелиха огромни площи от руската тайга, а топенето на ледовете става неконтролируемо.

И двата бряга на Северния ледовит океан са обхванати от невиждани досега горещини. Без прецедент са пожарите на остров Гренландия. При температура на въздуха от около 20 градуса, втората най-голяма ледена шапка в света е заплашена от унищожение, което ще отприщи лавина от екологични проблеми.

Въпреки усилията на пожарникарите, стотици активни огнища продължават да бушуват в Руския далечен изток. Много от тях са в трудно достъпни райони, а температури от 30 градуса на места и силни ветрове допълнително усложняват ситуацията. Това принуди местните власти да обявят извънредно положение в Красноярск и Иркутск. В Сибир вече са унищожени 3 млн. хектара горска площ, а черен токсичен дим обгърна редица градове и достигна р. Волга и Казахстан.

Бедствието е видимо и от Космоса. Всъщност, сателитните снимки само потвърждават опасенията на метеоролози, че глобалното затопляне е направило необратимо топенето на арктическия лед.

Най-ново

Единична публикация

Избрани