Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Проведе се заседание на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната комисия за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ

[post-views]
Проведе се заседание на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната комисия за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ

zasedanieНа 30 и 31 юли в Централния военен клуб в София се проведе заседание на Изпълнителния комитет и подкомитетите към Съвместната комисия.

Заседанието се организира в изпълнение на Споразумението между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната(ССОО).

От българска страна присъстваха представители на Министерството на отбраната и Българската армия, както и на други 13 институции в съответствие с Решение №878/12.11.2009 г. на Министерския съвет на Република България.

От американска страна участие взеха представители на Европейското командване на Силите на САЩ, Командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Морската пехота и Инженерния корпус на САЩ в Европа и Офиса за отбранително сътрудничество към посолството на САЩ в България.

Обсъдени бяха въпроси, свързани със сътрудничеството между двете страни във всички области на ССОО. Целта на форума бе да се подготви провеждането на 20-ото редовно заседание на Съвместната комисия – висшия орган по прилагане на ССОО, което предстои през ноември 2019 г.

* * *

С Решение на Министерския съвет №878 от ноември 2009 г. е създадена организация за прилагане на „Споразумение между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на отбраната”. Съгласно ССОО страните създават Съвместна комисия за неговото прилагане, а така също и Изпълнителен комитет и подкомитети към нея. В изпълнение на решението, цялостната координация на дейностите по изпълнението на ССОО е възложена на министъра на отбраната.

Източник: https://www.mod.bg/

Най-ново

Единична публикация

Избрани