Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея продължава с ракетните тестове

[post-views]

Korea_nuklear-progСеверна Корея е изстреляла две ракети с малък обсег по посока Японско море, съобщава южнокорейското командване. Това е вторият пуск за по-малко от седмица, след като на 25 юли Пхенян изстреля други две балистични ракети, за които обяви, че са предупреждение към Сеул.

Южнокорейското командване посочва, че ракетите са изстреляни от източното крайбрежие на Северна Корея и са прелетели около 250 км.

Ракетите са се разбили в Японско море, но японският премиер Шинзо Абе заяви, че пусковете не са били заплаха за националната сигурност на страната. Токио вече координира действията си със САЩ и другите съюзници в района. Последният пуск идва точно шест дни, след като Пхенян изпробва две нови ракети със малък обсег, за които обяви, че са част от програмата за разработването на „ново тактическо управляемо оръжие“, с което да отговори на войнолюбците в Южна Корея.

САЩ определиха ракетните изпитания за ненужна провокация. Изглежда напрежението на Корейския полуостров е на път отново да вземе връх, независимо, че при последната си среща американският президент Доналд Тръмп и севернокорейскит лидер Ким Чен Ун се споразумяха да работят за нормализиране на отношенията, като част от процеса по ядреното разоръжаване на Корейския полуостров.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Виж още

Избрани