Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Бриз 2019“ – бойна мощ по суша и море

[post-views]
„Бриз 2019“ – бойна мощ по суша и море

briz-19В приключилото неотдавна 23-то издание на военноморското учение с международно участие „Бриз 2019“ brizучастваха осем държави и две специални групи на НАТО. Едно от най-ценните неща, които бяха направени като извод от занятията беше, че развитието на взаимодействието с правителствени и неправителствени организации дава изключително добър резултат. 
И тази година в „Бриз 2019“ взеха участие представители и екипи на различни общински и специализирани административни звена и институции, като по този начин учението разшири обхвата си и демонстрира нови форми на взаимодействие при кризи от военен и невоенен характер. 
Бойните действията се изпълняваха както на суша, така и на море. Учението стартира със симулация на ликвидиране на пожар на борда на кораб в пристанище Варна и евакуация на пострадали. Сред епизодите-акценти бяха също „Спасяване на бедстващи хора на море“, „Оказване на съдействие на органите на МВР за предотвратяване на нелегален трафик“, „Отразяване на атаката на въздушен противник“, „Артилерийска стрелба по въздушна цел“, както и „Провеждане на бординг операция на кораб, представляващ особен интерес“. 
Работата в многонационална среда, съчетаването на различни операционни тактики и схеми, както и взаимодействието с различни по тип и вид администрации и държавни структури в разнообразни условия даде възможност за отработване на широк спектър от специализирани задачи. Това от своя страна повиши качеството и възможностите за работа за отделните звена, които участваха в „Бриз 2019“ и създаде условия за последващо надграждане на постигнатите цели и резултати по време на ученията от този формат.  

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани