Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Китайската армия публикува недвусмислен клип

[post-views]
Китайската армия публикува недвусмислен клип

 Save Hong Kong protesters  Пекин отново плаши Хонконг с интервенция – Всички последствия са на ваш риск

Базираният в Хонконг гарнизон на китайската Народно-освободителна армия (НОА) публикува в четвъртък видеоклип с кадри от упражнения и тренировъчни програми, през които са преминали военнослужещите в овладяването на борбата с масовите безредици, които заливат улиците на града от месеци, предадоха световните агенции.

Според Ройтерс записът е недвусмислено предупреждение за китайска военна интервенция, в случай, че антиправителствените протести не бъдат прекратени. Клипът се появява броени дни, след като властите в Пекин излязоха с официална позиция, че демонстрациите в Хонконг са преминали „границите на мирния протест“ и поискаха управата на града да вземе мерки за овладяването на размириците. В триминутния запис китайски военнослужещи с емблемата на гарнизона в Хонконг участват в симулации по овладяване на демонстрации с използването на сълзотворен газ, гумени куршуми, бронирани машини и хеликоптери. Показват се и маневри видимо проведени по хълмовете в околностите на града с използването на тежки бронирани машини и ракетни установки.

Записът съдържа и редица предупреждения, отправени под формата на команди по време на военни учения или упражнения по овладяване на протести. „Всички последствия са на ваш риск и отговорност“, се чува отчетливо да крещи китайски войник на кантонското наречие, което се използва в града и е различно от официалния мандарин, отбелязва АФП. Клипът завършва с ярко червено знаме, върху което са изписани думите: „Спрете да нападате или ще използваме сила“ -послание подобно на това използвано от полицията в азиатската финансова столица, по време на масовите демонстрации.

Гарнизонът на НОА остана безучастен последните месеци на анти-правителствени протести, оставяйки полицията в Хонконг да изнесе основната тежест на народния гняв и недоволство, припомнят наблюдатели.

Китайско военно присъствие в Хонконг

Все повече нарастват страховете в Хонконг, че Пекин може да разположи Народно-освободителната армия (НОА), за да овладее размириците, които последваха седмици на анти-правителствени протести в града

ГАРНИЗОН В ХОНКОНГ

Военнослужещи: между 8 и 10 000 се предполага, чеса разположени в Хонконг, като мнозина са разположени в съседния град Шенжен, където е по-евтина издръжката им

Щаб-квартира на гарнизона: построена от Великобритания, намира се в пряка близост до ключови правителствени сгради и парламента.

Основен закон: Местната конституция постановява, че войниците разположени в града „няма да се намесват във вътрешни дела“, но властите в Хонконг могат да поискат помощ от гарнизона за поддържане на обществения ред.

Основният закон също така разрешава на постоянна комисия към парламента в Пекин да обяви извънредно положение в Хонконг, ако размирици „заплашват националното единство“

Източник: в.“Труд“

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани