Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ вече имат дизайн на собствено хиперзвуково оръжие

[post-views]
Продажба на американски дронове на Украйна се натъкна на неочаквана пречка

Дронът е бил MQ-4C Triton на американския боен флот.US армията въвежда на въоръжение джобни дронове за всеки войник

Компанията Raytheon и правителствената агенция за напреднали разработки към Пентагона DARPA завършиха дизайна на хиперзвуковата оръжейна програма Tactical Boost Glide.

Хиперзвуковите превозни средства работят с екстремни скорости и голяма височина. Глайдерът, създаден от Raytheon и DARPA, ще може да маневрира при скорости от над 5 пъти тази на звука. По този начин САЩ ще могат да нанасят много по-бързи и непредвидими удари. За ускорението на глай-дера, в който е поместена бойната глава, се ползва ракета.

Ние разбираме спешността и необходимостта от това да работим бързо, за да предоставим тази напреднала технология на военните на нашата страна.

Целта е америка да изпревари възникващите заплахи заявява д-р Томас Бъсинг, вицепрезидент на поделението за ракетни системи към Raytheon.

По-рано тази година Raytheon получи грант в размер на 63 милиона долара от DARPA за по-нататъшно разработване на програмата Tactical Boost Glide. Очаква се в първите години на идното десетилетие Америка също да има функционираща гама от хиперзвукови оръжия.

Освен това армията на Съединените щати започва тестове на джобни инфрачервени дронове. Очакванията са те да станат част от стандартната военна екипировка. Малките дронове представляват миниатюрни хеликоптери. Произведени са от FUR Systems.

Отнема по-малко от минута, за да се озоват от джоба във въздуха

Могат да се отдалечат до малко над 1.5 километра. Според компанията Black Hornet (Черен стършел) PRS са дронове с предназначение да служат на неспециализирани войници на бойното поле. С тях те сканират региона, за да действат безопасно, дори когато няма радари, въздушно наблюдение и друга апаратура за следене на обстановката.

Почти не издават шум, а полетът може да трае до 25 минути. Вградената камера е с HD резолюция и предава видео на живо. Разбира се, може да прави и снимки. Войникът минава през територията с дрона, за да провери терена, наличието и разположението на врагове, да проучи за най-добър маршрут за преминаване и прочие.

Малките хеликоптерни безпилотни летателни апарати са предоставени на 82-ра въздушнодесантна дивизия на американската армия. Това е първият пехотен армейски батальон, снабден с дронове в Афганистан. Според FUR инструкторите могат да бъдат обучени за по-малко оттри дни, а войниците могат да започнат да боравят с дрона само след няколко минути. Това съвпада идеално с визията за масова употреба на „Черен стършел“ в армията.

Източник: в.“Монитор“

Най-ново

Единична публикация

Избрани