Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

САЩ ни поздравиха за F-16

[post-views]
Работната група за избор на нов самолет: Да се проведат преговори със САЩ за F-16

F16България ще има 8 модерни многоцелеви изтребителя. Ратификациите на НС на договорите за покупката от САЩ на осемте самолета F-16, прилежащите им системи и въоръжението към тях, и за бъдещото индустриално сътрудничество и обучението на пилотите и персонала за поддръжка, както и актуализацията на бюджет 2019, бяха обнародвани в „Държавен вестник“
Скоро след това Държавният департамент на САЩ публикува официална позиция, в която поздравява премиера Бойко Борисов за решението на правителство да закупи 8 изтребителя E-16 Блок 70. «САЩ поздравяват премиера  Бойко Борисов и българското правителство за ангажимента да модернизира военните си чрез придобиването на тези високо способни, оперативно съвместими самолети на НАТО. Очакваме с нетърпение да работим с България и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство», пише държавният департамент на САЩ в своята официална уебстраница.
На правителственото заседание Борисов поздрави Министерството на отбраната, Министерството на финансите и Министерството на енергетиката за работата. „Сега финансовото министерство довършва работата си по въпроса“, уточни премиерът. „Наслушахме се на глупости, но мисля, че никой не би си помислил извън България, че сме били подвластни на лобизъм и корупционни сделки. Въпреки враждебната обстановка, ви поздравявам за куража, силата и търпението“, каза той на министрите. „Изтърпяхте много, но оценката на Департамента на САЩ мисля, че е достатъчно ясна», отсече премиерът и допълни:„Съжалявам, че партньорите ни в дясно нито един път не се опитаха да ни защитят“.
Във Велико Търново вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви категорично, че покупката на американските изтребители няма да се отрази върху другите два проекта за военна техника, както и върху новото 10-процентно увеличение на заплатите във въоръжените сили. „Аз не съм русофил или американофил, мен ме интересува Българската армия да е добре въоръжена и то с ново и модерно оръжие. Като страна-членка на ЕС, при съществуващите санкции, да кажеш на хората, че ще купиш руски самолети, означава да ги лъжеш, че някога изобщо ще купиш самолети. Миг-29 не е лош самолет, аз полагам усилия да възстановим летателната способност на поне 10 такива, с които разполагаме до края на моя мандат. Сега летят само 4 от 15, но F-16 беше най-добрият вариант за момента“, каза още министърът. Той допълни, че новите апарати ще са изцяло оборудвани и след три години ще са вече в експлоатация.

Най-ново

Единична публикация

Избрани