Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Северна Корея продължава с ракетните тестове

[post-views]
Северна Корея отново провежда артилерийски учения близо до южнокорейски остров

raketi KoreaСеверна Корея отново изстреля балистични ракети по посока Японско море. Това е третият пуск в рамките на седмица. Режимът в Пхенян вече обяви, че ракетните изпитания са официално предупреждение към Южна Корея.

Ракетите са били изстреляни от източно крайбрежие на Северна Корея. Те са летели на много ниска височина от 25 км и са изминали около 220 км преди да се разбият в морето, съобщиха от южнокорейската армия. Експерти посочват, че ракетите са развили необичайна за класа си скорост. Припомнямe, че при първия пуск в края на миналата седмица южнокорейската армия отбеляза, че Пхенян  изпробва нов клас ракети. Впоследствие режимът обяви, че въоръжените сили на страна са провели успешно изпитание с „ново тактическо управляемо оръжие, което ще може да осуети потенциалните и директни заплахи от Южна Корея, която продължава да се въоръжава с модерни оръжия. Според анализатори комунистическият режим разработва ефикасно оръжие, с което да може унищожи бъдещите военновъздушни бази в Южна Корея. Очаква се в тях да бъдат разположени изтребителите F-35, които трябва да получи от САЩ. Междувременно Франция, Германия и Великобритания призоваха Пхенян да спре с провокациите и да се върне на масата за преговори със САЩ за бъдещото ядрено разоръжаване на Корейския полуостров.

Продължаващите севернокорейски ракетни изпитания и предстоящите военни учения на армиите на САЩ и Южна Корея има голяма вероятност да доведат до ново напрежение в района.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани