Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Още 35 хил. лв. нужни за паметник на героите от Дойран

[post-views]
Събират средства за паметник на героите от Дойран – представиха макета на мемориала в Парламента

doiran-pametnikГраждани, местна власт, политици, военнослужещи и Министерство на отбраната обединиха усилия през март миналата година, за да доведат до успех поредния опит да бъде издигнат паметник на героите от Девета пехотна плевенска дивизия. В основата е инициативен комитет „Героите на Дойран”. Още 35 хиляди лева са необходими, за да се реализира идеята. 
По време на Национална научна конференция в Плевен, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея и подвига на бойците от Девета плевенска пехотна дивизия, научният ръководител акад. Георги Марков определи значението на победата при Дойран така:
„Ако Девета плевенска пехотна дивизия беше изтървала фронта, то цялата Първа армия беше заплашена от обкръжение и при една пълна победа на Съглашението старите предели на Българското царство щяха да бъдат окупирани от войски на съседните ни държави –  сръбски, гръцки, румънски, които щяха да направят изстъпления и жестокости много по-големи, отколкото съглашенските войски на французи, англичани и италианци. Така че победата, макар и войната да е загубена, това е един блясък на нашата бойна слава, макар в края на една загубена война“.
Версията на скулптора Борис Борисов от Велико Търново е избрана за реализация на паметника, макетът наскоро беше представен и в Народното събрание. Министерството на отбраната предостави 15 тона гилзи, които ще се използват за паметника, очакват се и още дарения. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани