Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шест европейски страни и САЩ апелират: Русия да изтегли войските си от Грузия

[post-views]
Наблюдатели от ЕС: Руските войски в спорните региони на Грузия са по-малко и по-неопитни

gruziaСАЩ и редица европейски страни призоваха Русия да изтегли армията си от Грузия. Апелът беше отправен по повод 11-тата годишнина от Руско-грузинска война през 2008 г., която доведе до отцепването на двете грузински провинции Абхазия и Южна Осетия.

В изявлението на постоянните представители на Белгия, Естония, Франция, Германия, Полша, Великобритания и САЩ изразиха пълната си подкрепа за грузинската независимост, суверенитет и териториална цялост. Дипломатите призоваха Русия да се придържа към поетите от нея ангажименти от мирното споразумението от 12 август 2008 г. Според него Москва  се задължава да изтегли военните си части от двете самопровъзгласили за републики бивши грузински области – Абхазия и Южна Осетия, до позициите, на които са били преди войната.

ЕС също взе отношението по темата, като посочи, че Москва не само не спазва ангажиментите си, но и продължава да струпва войски в района.

В отворено писмо до медиите Русия отговори на призивите, като твърди, че военните действия са имали за цел да защитят населението на двете области от евентуална атака на грузинските сили за сигурност.

В продължилата пет дни война загинаха близо 800 души. Стотици са ранени, а над 20 хиляди грузинци бяха изселени от домовете си.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани