Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Криза с горивата в Португалия – Правителството мобилизира армията да осигури доставките

[post-views]
Франция въвежда субсидия от 15 евроцента на литър гориво в продължение на четири месеца за всички французи, съобщи френският премиер

gorivaПортугалското правителство мобилизира армията да се бори с кризата с горивата. Лисабон обяви извънредно положение, след като повече от 1/3 от бензиностанциите в страната останаха без гориво или почти празни заради стачка в транспортния сектор.

Задачата на военнослужещите е да гарантират доставките на горива. Превозвачите започнаха да нормират дажбите до максимум 15 литра, след като повече от 2 хиляди шофьори на опасни товари обявиха стачка, без да зачетат минималните количества, заложени в закона.

Правителствената намеса се осъществява чрез т.нар. „граждански реквизит“ – правен инструмент, с който се гарантира  работата на основните сектори в държавата.

Тиаго Антунеш – говорител на португалското правителство:

„Поради всички изложени прояви на неизпълнение, правителството няма друга алтернатива освен да използва граждански реквизит. Затова, по електронен път, одобрихме действия, които ни позволяват законово да принудим  стачкуващите да се съобразят с определените от закона минимални услуги.“

Въпросните минимални услуги включват ключовите икономически отрасли, както и доставките на храна, постоянната работа на градския транспорт и функционирането на болниците. До 2 години затвор грози онези, които откажат да изпълнят условията. Втората стачка на шофьорите на камиони за годината предизвика сериозна криза точно в разгара на туристическия сезон в пиренейската държава.

Най-ново

Единична публикация

Избрани