Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Москва призна за ядрената експлозия – аварията е свързана с изпитание на нови оръжия

[post-views]

raketa buval russiaЯдрената експлозия на тестови полигон в Северна Русия миналата седмица е свързана с изпитания на нов тип оръжия. Това признаха от държавната компания „Росатом“. След взрива край Северодвинск радиацията е била между 4 и 16 пъти по-висока от обичайното, съобщиха от Федералната служба по хидрометеорология. От там твърдят, че няма опасност за населението.

Още когато стана ясно, че при инцидента в Архангелска област е регистрирано краткотрайно увеличение на радиационния фон, американски експерти изказаха мнение, че взривът може да е свързан с тестове на крилатата ракета „Буревестник“. Тя е едно от оръжията, които преди време руският президент Владимир Путин определи като „непобедими“.

По повод експлозията американският президент заяви, че знае много за случилото се и допълни, че страната му също има подобен тип оръжие. Научихме много от неизправната руска ракета, ние имаме сходна технология, но по-напреднала, увери Доналд Тръмп.

От „Росатом“ не дадоха конкретна информация. Само уточниха, че аварията е станала докато инженерите са изпробвали ядрен източник на енергия за ракетен двигател. От ядрената агенция изразиха намерение да продължат разработката на нови видове оръжие. Изпълнението на задачата ни е най-добрият начин да почетем паметта на жертвите, заяви директорът на „Росатом“ Алексей Лихачов. Петимата загинали инженери бяха погребани в Саров, край центъра за изследване на ядрените оръжия, в който са работили. За траурната церемония в града се събраха хиляди хора.

Най-ново

Виж още

Избрани