Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Нови пожари в Гърция – стотици българи се оказаха в огнен капан

[post-views]
30 000 души са евакуирани от горските пожари в Родос

pozar-AtinaНови мощни пожари пламнаха в Гърция. След централните и северните части на страната, днес горят и островите. Високите температури и силният вятър допълнително усложняват ситуацията. Огнената стихия обхвана Евбея и Тасос, а на остров Самотраки хиляди туристи останаха в капан. Няма пряка опасност за блокираните там български граждани, заявиха от МВнР.

Генералното консулство на страната ни в Солун е в постоянна връзка със сънародниците ни на остров Самотраки и е готово да окаже съдействие. В сряда ще започне и извозването на блокираните на острова туристи до континентална Гърция.

В момента на Самотраки се намират около 1500 чужденци, не само от България, но и от Румъния, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия. Осигурени са им храна, питейна вода, медицинско обслужване, както и всички стоки от първа необходимост, заявиха местните власти. Вече трети ден туристите не могат да напуснат острова заради проблеми с фериботния транспорт.

В момента в южната ни съседка са активни най-малко четири големи пожара. На остров Евбея ситуацията е критична. Огънят е неконтролируем, заявиха от противопожарната служба. Две селища вече са евакуирани, а жителите на трето се готвят да бягат по спешност. Пожар гори и в югозападната част на остров Тасос. В гасенето участват повече от 50 огнеборци с 25 специализирани автомобила, два самолета и хеликоптер. За щастие, пламъците остават далеч от населените места.

Стихията не подмина и другите държави в региона. На два турски острова в Мраморно море също бушуват горски пожари, а заради силните ветрове пламъците бързо се разрастват. В Кипър огънят край Лимасол вече е овладян, но за по-малко от ден там са унищожени повече от 2 хиляди декара овощни дървета, лозя и горска растителност.

Най-ново

Единична публикация

Избрани