Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България събра елита на световната военноисторическа наука

[post-views]
България събра елита на световната военноисторическа наука

Участниците в конгреса поднесоха венец пред Паметника на незнайния воин. На преден план е проф. Леонардис, а зад него - Иво Антонов (вдясно) и Димитър Минчев  Фото Красимир Тодоров
езнайния воин. На преден план е проф. Леонардис, а зад него – Иво Антонов (вдясно) и Димитър Минчев Фото Красимир Тодоров
При едно от предишните идвания в България на председателя на Международната комисия по военна история (МКВИ) професор Масимо де Леонардис той бил запитан от журналистка от Военния телевизионен канал дали някоя война е разрешила трайно някакъв важен международен проблем и конфликт. Професорът отговорил: „Войните може и да не дават окончателно разрешение на проблемите на човечеството, но без войни нито моята, нито вашата страна щеше да съществува днес като независима държава“. Тази поучителна история бе разказана от Масимо де Леонардис при откриването на 45-ия Международен конгрес по военна история във Военния клуб в София. Именно на изучаването на войните са се посветили учените, които се събраха за четвърти път в България за годишния конгрес на МКВИ – най-авторитетната международна организация за сътрудничество между изследователите на военната история от цял свят. Проявата премина под егидата на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов с партньорството на Министерството на отбраната, Военна академия „Г. С. Раковски“, Централния военен клуб и американската фондация „Брайдентал – Снайдер“. В конгреса участваха 140 делегати (учени и съпровождащи лица, тъй като някои от участниците доведоха в България и членове своите семейства) от 36 държави. 

Най-многобройна бе делегацията от САЩ. Представени бяха повечето европейски държави, но също и Австралия, Канада, Япония, Южна Корея, Южна Африка, Израел и няколко френскоговорещи страни от Африка. За сравнение – участието на предишните три конгреса по военна история, организирани от България, е следното: 2012 г. в София – 250 гости от 35 държави; 2014 г. във Варна – 160 гости от 32 държави и 2016 г. в Пловдив – 86 делегати от 32 държави. Откриването на форума бе уважено от съветника по сигурността и отбраната на президента Румен Радев полковник от запаса Илия Милушев, който прочете приветствие от името на държавния глава. Поздравителният адрес от министър Красимир Каракачанов бе представен от началника на неговия политически кабинет Илия Налбантов. „Един век след края на Първата световна война човечеството още продължава да търси своите уроци и поуки от нея. Нека конгресът да се превърне в средище за обмен на идеи и концепции, на нови научни теми и хоризонти, в поле за стартирането на нови международни проекти, в място за опознаването и установяването на диалог между представителите на различните държави“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната. 

Обща снимка на участниците в конгреса
Обща снимка на участниците в конгреса
Темата на тазгодишния конгрес по военна история бе „Нововъзникнали проблеми след Парижката мирна конференция от 1919 г. Военни конфликти и дипломатически преговори.“ Пленарният доклад на форума бе представен от доцент д-р Валери Колев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той бе избрал една болезнена и важна тема от нашата история – присъствието на армиите на Антантата в България след края на Първата световна война. Окупирането на стратегически важни точки на българска територия е регламентирано със Солунското примирие от 29 септември 1918 г. Там изрично е отбелязано, че в България ще навлязат френски, британски и италиански войски. Доцент Колев се спря подробно на тежкото международно положение, в което изпада България след края на войната, и на намесата на командването на войските на Антантата на наша територия във вътрешнополитическия живот на страната. 

По-нататък работата на конгреса премина в 19 пленарни сесии, на които бяха представени над 60 доклада. България се представи отлично не само с организацията на конгреса, но и с докладите на наши изследователи. Освен доцент Валери Колев свои презентации имаха и началникът на Военната академия генерал-майор Груди Ангелов, Радослав Симеонов и Кристина Алексова от Министерството на отбраната, както и младите учени асистент Боян Жеков от Военна академия и Глория Стоева от Софийския университет. 

Организацията на конгрес по военна история е голямо изпитание за логистичния и научен капацитет на страната домакин. От всички членки на МКВИ България има най-голям опит и успехи в това отношение през последните десетина години, тъй като приема форума за четвърти път. Основна движеща фигура на всички, проведени у нас, конгреси е полковник от резерва професор Димитър Минчев – председател на Българската национална комисия по военна история. Отлично разпознаваема фигура на международен терен, той разчита на своя богат опит и лични контакти с почти всички водещи световни военни историци. Директор на научната програма на проведените в България конгреси е проф. д-р Йордан Баев, на чиято академична компетентност се дължи правилното подреждане на темите и докладите на форума. Самият председател на МКВИ проф. Леонардис е голям приятел на България, идвал е 16 пъти в нашата страна и особено се гордее с медала „Марин Дринов“, с който е удостоен от БАН. 

За отличното провеждане на тазгодишния конгрес особена заслуга има и председателят на организационния комитет Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание“. По негова инициатива участниците във форума се срещнаха с български ветерани и представители на военно-патриотичните съюзи и положиха венци пред Паметника на Незнайния воин. След това по повод 140-ата годишнина от освобождението на България бе прожектиран документалният филм „Героите на Шипка“. 

Най-добрата дисертация е на Адам Сторинг 
69317242_390208888235987_1348487828203372544_nМладият изследовател Адам Сторинг е тазгодишният носител на специалната награда на Международната комисия по военна история за най-добра дисертация на военноисторическа тематика, защитена през изминалата календарна година. Освен морално отличието има и материално измерение – 3000 евро, както и публикуване на статия от наградения учен в списанието на МКВИ. Изследването на д-р Сторинг е посветено на интелектуалната история на войната. И по-конкретно – на военните идеи на краля на Прусия Фридрих Велики. Той е известен пълководец и теоретик, неговите кампании и книги са добре изучени. Адам Сторинг обаче се интересува от идеите, които са повлияли върху формирането на прочутия крал от 18 век, а също така от колективното разработване на пруската военна стратегия от това време. 
Адам Сторинг е от британско-германски произход, живее в Англия, но от есента ще работи в университета на германския град Гьотинген. Съпругата му е от Литва. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани