Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сирийската армия атакува турска военна колона

[post-views]
Сирийската армия атакува турска военна колона

Колона от бронетехника на турската армия е обстреляна от страна на сирийските правителствени войски в провинция Идлиб. Трима цивилни лица са убити, а 12 други ранени след въздушни удари на правителствените сили на Дамаск, които поразиха позиции близо до турски военен конвой, който се насочваше към наблюдателен пост в Сирия. Това се казва в съобщение от Министерството на отбраната на Турция, цитирано от вестник „Йени Шафак“.
Туристически военен конвой в СирияНаблюдателният пункт, разположен на 88 км от границата между Турция и Сирия, е създаден през април 2018 г. Провинция Идлиб е бастион на опозицията от началото на гражданската война в Сирия, припомня изданието.
По-рано базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права (СОЧП) съобщи, че при ударите на сирийските правителствени войски, близо до позиции на турския конвой в северозападната провинция Идлиб, е загинал един човек, а двама други са пострадали.
Според информация на телевизионния канал NTV голямата колона бронетехника се е придвижвала от наблюдателен пост номер 7 в Идлиб към пост номер 9 за усилването му. Отбелязва се, че прехвърлянето на военна техника се наложи във връзка с това, че 9-и пост се е оказал в центъра на настъплението на сирийските войски.
Медията твърди още, че правителствените сили са нанесли удари по маршрута на конвоя. Някои снаряди са се взривили в близост до бронетехниката. За да избегне загуби, колоната е спряла. Командването на турските въоръжени сили е изпратило в района на инцидента дронове.
МВнР на Сирия разглежда изпратената от Турция военна колона с оръжие и боеприпаси за терористите в провинция Идлиб като посегателство на своя национален суверенитет и счита, че по този начин Анкара доставя военна помощ на бойците от групировката „Джебхат ан-Нусра“.
Както съобщи по-рано сирийският ТВ канал Al Mayadeen, сирийската армия влезе в неделя в гр. Хан Шейхун след ожесточени боеве с терористите от екстремистките групировки „Джебхат ан-Нусра“ и „Джейш ал Иза“. Според информацията на медията войската се движи напред и се намира на разстояние 500 м от трасето Дамаск–Алепо. Командването на въоръжените сили на републиката постави пред войниците задачата да върнат под контрол участъка от тази стратегическа магистрала, преминаваща през провинция Идлиб.
Наскоро в Нурсултан (Астана) се проведоха преговори за деескалация в региона, а на 2 август в Идлиб влезе в сила „примирие“. Командването на въоръжените сили на Арабската република заяви, че ще спре боевете, при условие че Турция изпълни задълженията си по Договора от Сочи. (БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани