Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Размяна на затворници между Русия и Украйна? В ход са преговори, конкретният план се уточнява

[post-views]

ukraina_znameИма ли размяна на затворници между Русия и Украйна? Този въпрос излезе на дневен ред след като в световните медии се появи противоречива информация по темата, като дори беше посочена датата 3 септември. Според Киев преговорите са в ход, но конкретните действия все още се уточняват.

Украйна опроверга слуховете за осъществена размяна на високопрофилни затворници с Русия. Тече процес на преговори с Москва, но конкретен план все още не е на дневен ред, заявиха от администрацията на президента Владимир Зеленски.

Въпросът беше повдигнат във връзка с пост на украинския главен прокурор, който предполага, че режисьорът Олег Сенцов и моряците от екипажа, задържан в Керченския проток са били освободени. Официален коментар от Кремъл все още няма, а адвокат на руски затворници в Украйна заяви, че клиентите му остават в ареста.

Предположенията за размяна се появиха през последните няколко дни след като Сенцов беше преместен в Москва от затвор на север, където беше държан, а украински съд постанови освобождаване на руски журналист.

Междувременно медиите съобщиха, че близки на задържаните вече се събират на летището в Киев, за да ги посрещнат. Затова и местните власти побързаха да заявят, че става дума за дезинформация и призоваха „да не се спекулира с емоциите на обществото“.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани