Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За кожата на една прокуратура

[post-views]
За кожата на  една прокуратура

В битката за бъдещето на обвинението и започнатите му дела в Скопие шефът на Специализираната прокуратура Катица Янева е колатерална* щета за нейна лична сметка.

За кожата на  една прокуратураВ понеделник на обяд целокупното гражданство на Северна Македония си отдъхна с облекчение. Оказа се, че Орце Камчев, когото медиите в Скопие търсеха под дърво и камък и най-вече в България, си е у дома. Даже отишъл при ръководителката на специалното звено за борба с корупцията и организираната престъпност Вилма Русковска, за да свидетелства за делото за изнудване „Рекет“. 
Визитата на считания за най-богат македонец в прокуратурата станало толкова тайно, че нито една медия не била там въпреки огромния обществен интерес към „Рекет“ и участниците в него. Затова и лаконичното съобщение за разпита на Камчев дойде тъкмо от обвинението, но само за това, че разговорът между свидетел и прокурор се е състоял. Разбира се, Камчев използва случая, за да подхвърли иронично, че противно на твърденията, че бил видян в Банско, после бил засечен на яхтата си във Варна, той си е у дома със семейството след почивка.
Всеки има право на почивка, но Камчев не е „всеки“ Той е обвиняем по тежко дело за пране на пари и финансови злоупотреби под служебното име „Империя“. По това обвинение бе и вкаран в следствения арест през ноември м.г. Задържането бе със заповед на Специализираната прокуратура, подписана от ръководителя й Катица Янева. Постепенно мерките против Камчев започнаха да се омекотяват, той излезе от ареста и получи мярка „домашен арест“, след което и тя бе вдигната, паспортът му бе върнат и той получи правото да пътува с оправданието, че има договорени бизнес срещи. Е, сега самият той призна, че всъщност, бизнес срещите са си семеен отдих – я в Банско, я във Варна, я на друго място.
Мерките, които извадиха Камчев от затвора и му дадоха свободата да пътува зад граница, бяха подписани от Катица Янева, която го и вкара в ареста. Както става ясно от обилните информации в местните медии около съдържанието на делото „Рекет“, това не е било безкористно. И затова сега Янева е в женското отделение на следствения арест и чака обвинението си за злоупотреба със служебното си положение, докато Камчев се явява като свидетел по същото дело, за да тури окончателно примката на врата на шефката на Специализираната прокуратура. Той е основен свидетел по „Рекет“, защото през пролетта е сигнализирал, че двама бизнесмени са го изнудвали, за да използват връзките си с Катица Янева и да променят мярката му „задържане под стража“. Вече описахме случая в предишни текстове, а и сега повече ни интересуват мотивите и особено последиците от скандала. Само ще споменем, че посланикът на ЕС в Скопие, словенецът Самуел Жбогар, 
сравни „Рекет“ с риалити шоу като „Биг брадър“ Но не пропусна да припомни, че ако до октомври не бъде разчистен, ще стане сериозна пречка пред получаването от Северна Македония на дата за преговори за членство в ЕС.
Катица Янева вече е „отписана“ не само като ръководител на Специализираната прокуратура, но и въобще като магистрат. Нейната бъдеща съдба ще определи съдът. Тя е, така да се каже, „колатерална щета“ на битката, която се води за съдбата на Специализираната прокуратура и особено на онези 17–18 дела, които са в ход и в които обвинени са Никола Груевски и хора от неговото обкръжение. 
Груевски беше първият и засега единствен от обвиняемите, който получи ефективна присъда от 2 г. затвор, но преди да влезе да я излежава, с помощта на агенти на унгарските тайни служби успя под носа на македонското правосъдие и полиция да избяга в Будапеща. Което пък даде основание на познавачи на дейността на разузнаванията на Балканите да направят заключението, че тъкмо унгарските тайни служби вършат „мръсната работа“ на Москва в Северна Македония. Теза, която ще трябва да се провери и докаже, разбира се.
Когато преди 4 г. след дълги политически и дипломатически разговори бе създадена Специализираната прокуратура, оглавена от дотогава световно неизвестната прокурорка от Гевгели Катица Янева, тя имаше една-единствена задача – да извади от записите на телефонните разговори между управляващите около Никола Груевски всички данни за престъпления. И ако те наистина са в нарушения на закона, да бъдат правно разчистени и виновните да получат справедливо наказание. Мандатът на Специализираната бе 18 месеца, след това трябваше да се реши дали тя се разпуска, или може да се влее в Основното обвинение, което също си вършеше своята работа. Тази паралелна позиция на двете обвинения, едното от които – Специализираната, бе привилегировано, създаде много врагове на екипа от 12-те й прокурори. Обвиненията обаче  валяха едно след друго, не бяха пощадени доскорошният премиер Никола Груевски, който освен обвинението за покупка на служебен брониран „Мерцедес“, бе включен в още две-три дела. Един от неговите министри – Миле Янакиевски, и досега е в следствения арест и отвреме-навреме медиите сигнализират, че е получил удар, че са го били и пребили в преднамерено предизвикана свада и т.н. Върхът бе, когато през ноември бе задържан Орце Камчев, а ден-два след него – и всесилният доскоро шеф на тайните служби и първи братовчед Сашо Миялков. Всички тези арести и дела бяха „продукция“ на  Специализираната Осемнайсетте месеца на  мандата й  минаха и изминаха, но поради сериозния обществен отзвук, който работата й имаше, мълчаливо той бе продължен. Но хората, които бяха цел на арестите, не посрещнаха спокойно новото си битие на обвиняеми и арестанти. Още повече че някои от тях имат солиден финансов ресурс и медийна подкрепа на определени медии, свързани преди всичко с опозиционната ВМРО–ДПМНЕ. Адвокатите на по-видните от тях поискаха тълкуване от Конституцията от Върховния съд в отговор на въпроса, дали обвиненията, които са повдигнати след края на 18-месечния мандат на Специализираната, имат правна стойност. Със смазващо мнозинство от 18 на 2 гласа върховните съдии казаха, че такива дела нямат юридическо основание. Което си беше силен вятър в платната на защитата на обвиняемите, което те ползват под път и над път.
Всъщност идеята за реформа в прокуратурата и в правосъдието като цяло в страната бе стимулирана като част изобщо от реформата в съдебната система на Северна Македония. Задачите са главно две: първо, правосъдието да се изчисти от влиянието на Никола Груевски, който го ползваше като политически инструмент срещу противниците си, и второ, това да отвори пътя към превръщането на Северна Македония в правова държава. Това изискване международната общност постави като задължително, ако страната иска да започне преговори за членство в ЕС. Пък и да стане пълноправен член на НАТО. И сега, когато съдбата на Специализираната прокуратура все повече се оформя като част от Основното обвинение, при това с нов ръководител, все повече се поставят два въпроса
Първият идва от опозиционната ВМРО–ДПМНЕ, която настоява всички дела на компрометираната Специализирана прокуратура да бъдат спрени и обвиненията свалени. Което, ако стане, току-виж и Груевски се върнал на бял кон от Будапеща, оневинен и оправдан. Скандалът „Рекет“ е аргумент в подкрепа на тази теза, което пък навява на мисълта, че и Орце Камчев с участието си в „реалити шоу“-то с изнудването също така дава предварително пресметнат принос в компрометирането на Специализираната и в рухването на мита за честността и неподкупността на прокурорите в нея. Както се казва, „Империята“ отвръща на удара.
Второ, а за това вече има сериозни закани и откровено поставяне на условия, че ако „Рекет“ не се разчисти до октомври, и този път дата за преговори за членство в ЕС просто няма да има. Жбогар вече го каза в прав текст.
А какво би означавало това за личната политическа кариера на премиера Зоран Заев и на неговото управление, е тема, която заслужава отделен анализ. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Костадин Филипов

Най-ново

Единична публикация

Избрани