Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Великобритания пред ново отлагане на Брекзит

[post-views]
Само девет процента от британците смятат Брекзит по-скоро за успех, отколкото за провал, сочи нова анкета

brexitБританското правителство се отказа от плановете си да търси начин да блокира закона, който забранява излизането на страната от ЕС без споразумение. Това е решил премиерът Борис Джонсън, което реално ще изправи страната пред нови предсрочни избори.

Великобритания може да напусне ЕС на 31 октомври при единственото условие, че премиерът Борис Джонсън успее да договори ново споразумение за развода с Брюксел.

Без сделка правителството ще трябва да поиска нова тримесечна отсрочка и крайната дата да бъде преместена за 31 януари. Това решиха британските депутати късно вечерта в сряда, след като се обединиха срещу плановете на премиера да изведе страната на всяка цена.

В отговор премиерът поиска от депутатите да свикат  предсрочни избори за 15 октомври, но и тук удари на камък, след като не успя да събере необходимата подкрепа от 2/3 на депутатите в парламента.

Така темата Брекзит ще продължи да витае в британското общество, което става все по-разединено по въпроса, който беше поставен преди 3 години, но все още няма решение.

Междувременно стана ясно, че по-малкия брат на британския премиер Джо Джонсън е подал оставка, като депутат от Консервативната партия. Причината, която е посочил, че лоялността към семейството му пречи да изпълнява задълженията си към страната. За разлика от брат си Джо Джонсън е твърд противник на Брекзит.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани