Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пореден кървав ден В Афганистан – голям брой жертви и ранени при атентат в Кабул

[post-views]
Пореден кървав ден В Афганистан – голям брой жертви и ранени при атентат в Кабул

Aftermath of the Taliban attack on Amerian University of Afghanistan in KabulПореден кървав ден в Афганистан. Най-малко 10 души бяха убити и повече от 40 ранени при самубийствено нападение в центъра на столицата Кабул. Талибаните поеха отговорност за атаката, която е втората от началото на седмицата.

Това е равносметката от поредното кърваво нападение в афганистанската столица Кабул. По данни на очевидци нападателят се е взривил на оживено кръстовище, близо до което са разположени щабквартирата на силите на НАТО в Афганистан, както и американското посолство.

Властите посочват, че всички загинали са цивилни, като голяма част от пострадалите са приети в болница в тежко състояние.

Не е ясно какъв е мотивът за поредната кървава атака на талибаните в Кабул. Тя е втората от началото на  седмицата, след като в понеделник при самоубийствен атентат с камион бомба бяха убити най-малко 16 души, а повече от 100 бяха ранени.

През последната година насилието в Афганистан държи изключително високи нива, независимо от продължаващите  преговори между САЩ и Талибаните за постигането на мирно споразумение, с което да се сложи край на продължаващия от 18 години конфликт.

Преди дни главният преговарящ на Вашингтон Залмай Халилзад обяви, че двете страни са постигнали принципно споразумение, което в общи линии предвижда изтеглянето на голяма част от американските военнослужещи в страната, в замяна на гаранции на талибаните, че няма да позволят Афганистан отново да се превърне в оперативна база за терористичните организации като Ал-кайда и ИДИЛ.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани