Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Войната между малките калибри

[post-views]
Войната между малките калибри

Автор: Доц. д-р инж. Георги Маринов

През последните десетилетия сме свидетели на една устойчива тенденция, свързана с непрекъснатото намаляване на калибъра на огнестрелните оръжия и на боеприпасите за тях. По-малкият калибър води до намаляване на общото тегло на оръжията, до придаване на по-голяма скорост на изстреляния куршум, до увеличаване на носимия боезапас от патрони и вместимостта на пълнителите на оръжията.Още в началото на 60-те години американските оръжейници първи внедриха в армията малокалибрения 5,56-мм патрон и щурмовата пушка с обозначение М16А1, предназначена за него. Това предизвика истински бум в оръжейната промишленост на много страни, впускайки се в надпревара да разработват нови образци, използващи патрона, наричан жаргонно „малокалибреният убиец”. За кратко време французите разработиха своята щурмова пушка FAMAS, англичаните – L85A1, белгийците – FN FAL, италианците – Beretta 70, австрийците – AUG, и др. 

Привлекателността на този патрон е в повишената поразяваща способност на неговия куршум. Поради по-малката си маса (около 4,0 г) той се изстрелва с по-голяма начална скорост (860–990 м/с) и лети на границата на устойчивостта поради изместения център на масата напред. Куршумът получава дулна енергия около 1560–1890 джаула, като при попадане в целта бързо отдава своята кинетична енергия, предизвиквайки жестоки разкъсвания в поразеното тяло. Този ефект се получава вследствие на лесната деформация на челната му част и бързата промяна на траекторията в живата тъкан поради неколкократното му „преобръщане”. 

MPA57DMG
fn-p90fn-p90
Руснаците обаче не преустановиха изработването на 7,62-мм образци автомати, тъй като считат, че куршумът с по-голям калибър е по-устойчив при полет и има по-добра пробивна способност.  Германските оръжейници също не се отказаха лесно от 7,62-мм калибър. Те застъпиха мнението, че отминава времето, когато ще се води огън по незащитени цели на откритото бойно поле. Днешният войник е снабден с бронежилетка и в по-голямата част от бойния ден се намира зад някаква защитна преграда – укритие, броня на бойна машина и др. Такива прегради трудно се пробиват от леките малокалибрени куршуми за разлика от тези с калибър 7,62 мм.Редица специалисти застъпват мнението, че опасността от смъртоносно поразяване с малокалибрен куршум е по-голям от тази на куршум с по-голям калибър, но трябва да се проявява стремеж преди всичко към раняване на противниковите бойци. Един ранен на бойното поле отклонява най-малко двама или трима бойци в оказването на първа помощ, а деморализиращият ефект от раняването е доста висок. На всичко отгоре специалистите изчислили, че един ранен ще струва на държавата много по-скъпо от убития, защото след завършване на конфликта държавата ще влага значителни средства за неговото лечение. Освен това ранените изискват развиване на система от полева долекарска и лекарска помощ, което изисква влагане на много материални и финансови ресурси.

Войната между калибрите продължи с нова сила след приемането на две основни програми за създаване на перспективно индивидуално оръжие за войника. В САЩ се проведе конкурс в рамките на програмата ACR (Advanced Combat Rifle – бойна пушка  на бъдещето), в която се появиха безгилзовите германски щурмови пушки H&K G-11 с калибър 4,7 мм.  Безгилзовият малокалибрен патрон значително опростява конструкцията на оръжията, тъй като отпада необходимостта от изхвъргач за екстрахиране на изстреляните гилзи. Всички остатъци от патрона излитат от цевта след куршума под действие на изгорелите барутни газове. По-този начин конструкторите могат да достигат големи темпове на стрелбата, което е особено важно при полицейските оръжия и тези, използвани от специалните подразделения.  Куршумът му с маса 3,2 г се изстрелва с начална скорост 930 м/сек и получава дулна енергия 1470 джаула. 

Ако се сравнят основните характеристики – маса, форма, начална скорост и дулна енергия на малокалибрените куршуми с калибър 5,56 мм, 5,45 мм и 4,7 мм, ще установим, че те са почти еднакви. Това е показател, че и

Форт-28
P 90P 90
Немските оръжейници развиват тезата, че на съвременния боец му е необходимо оръжие, което осигурява достатъчна пробивна способност, тъй като в повечето случаи противникът ще действа защитен с бронежилетка. Те считат, че недостатъчната спираща способност на патрона с калибър 4,6х30 може да се компенсира с няколко попадения, осигурени от високата скорострелност на оръжието.  Разработването на новия патрон било продиктувано от желанието на немските конструктори да се противопоставят на появата на новия белгийски патрон с калибър 5,7х28 мм, който се появи в средата на 1980 г. от белгийската фирма Fabrique Nationale (FN). 

Първоначално той бил предназначен за пистолета Five SeveN и трябвало да замени патроните 9х19 Parabellum, използван от преобладаващите модели военни и полицейски пистолети и картечни пистолети. Патронът 5,7×28 мм (SS 190) представлява компактен вариант на широко използвания патрон в страните от НАТО с калибър 5,56 мм НАТО. Той има маса на куршума 1,5–2,0г като при изстрел получава начална скорост 650–715 м/сек и дулна енергия 524 джаула. Ако го сравним по основни показатели с тези на патрона 4,6х30 мм, се вижда неговото превъзходство по отношение на дулната енергия. Тази разлика му осигурява по-добри поразяващи качества в сравнение с немския патрон. При проведените изпитвания било установено, че ефективното разстояние за воденето на огън е около 150 м. 

Интересна е конструкцията на 5,7-мм куршум. Той има два сърдечника. Единият е стоманен и той осигурява високата проникваща способност, а другият е от алуминиева сплав. При изстрел куршумът пробива стоманена каска на разстояние 150 м и 48 слоя кевлар, използван при изработването на бронежилетките. На разстояние 150 м скоростта на изстреляния куршум пада до 550 м/сек, а на разстояние 300 м тя е вече 300 м/сек.  На 300 м кинетичната енергия на куршума е само 90 джаула (колкото е дулната енергия на 6,35-мм пистолетен патрон Browning). През 2003 г. експерти на НАТО провеждат серия изпитвания на белгийския патрон 5,7×28 мм за оценка на неговите характеристики. В работната група участвали оръжейни специалисти от Франция, Великобритания, САЩ и Канада. В заключенията им е било отбелязано, че ефективността на патрона при поразяване на незащитени цели превъзхожда останалите пистолетни патрони, а не отстъпва при поразяване на цели със средства за балистична защита. При сравнителните изпитвания с немския патрон 4,6х30 било установено, че  белгийският е по-малко уязвим от корозия, и с по-ниска степен износва каналите на цевта.  

Five-seveNАмериканските производители доста бързо реагирали на положителните резултати от проведените изпитвания. Младата оръжейна фирма CMMG Inc  светкавично разработила и пуснала на пазара едно оръжие с обозначение CMMG Mk57 Banshee AR с калибър 5,7×28 мм. Собствениците на фирмата не бързали да причислят оръжието към някоя от стандартните класификационни групи. Те го определили като универсално оръжие, еднакво пригодно за плинкинг, персонална самоотбрана, за различни подразделения на въоръжените сили, за бодигардовете и за специалните полицейски структури. Понятието „плинкинг“ у нас не е популярно, тъй като то включва развлекателна стрелба по нестандартни мишени – празни кенове от различни напитки, бутилки, празни кутии и др. Използва се в страните с либерално оръжейно законодателство.    

17 жена гони крадциВариантът „карабина“ има цев с дължина 127 мм и маса едва 2,0 кг. Има сгъваем приклад, перфориран кожух на цевта и „пикатини релси“.  Автоматиката работи на принципа на отката на полусвободния затвор. Заключването на затвора към цевта се извършва с помощта на седем бойни упора. За разлика от останалите карабини липсва газово бутало. Отключването става благодарение на скосяването на задната повърхност на бойните упори, които принуждават затвора да се завърти при отключването му.

 Оръжието използва два вида възвратни пружини – стандартни и облекчени. Стандартните се използват при стрелба със стандартни патрони, а облечената – при използване на патрони с олекотени куршуми или такива, имащи дозвукова скорост (при използване на заглушители). Използва 20-зарядни пълнители от пистолета FiveSeven. Прикладът му е телескопичен и може да се регулира по дължина в зависимост от физическите особености на стрелеца. 

Компанията Masterpiece Arms също пусна на пазара пистолет, предназначен за белгийските патрони. Той получил обозначението MPA57sst 5,7х28 мм. Пистолетът се комплектува с 20-заряднен пълнител. Той е снабден с цев с дължина 127 мм, което го прави компактно оръжие с възможности за скрито носене. В дулната част на цевта е монтиран дулен спирач, който разсейва барутните газове при излитането им от цевта и значително намалява отката. „Пикатини релсата“ позволява монтирането на широка гама оптически мерници и други полезни приспособления при изпълнение на специални задачи.

Украинските оръжейници също решиха да бъдат едни от първите, които да внедрят оръжия с калибър 5,7х28. В НПО „Форт“ те разработиха и внедриха пистолет с обозначение „Форт-28“. Неговата поява през 2015 г. беше посрещната с особен интерес от оръжейниците поради оригиналната му конструкция. За пръв път пистолетът е демонстриран при организиран показ от украинските производители на полигона на украинската Национална гвардия. Особена гордост на неговите създатели е, че са успели да постигнат начална скорост на изстреляния куршум над 600 м/сек, което се счита за добро конструкторско постижение. Това осигурява възможност на изстреляния куршум от пистолета да пробие бронежилетка от 3-то ниво на защита. 
Производителите на пистолета отбелязват неговата простота при обслужване и високата степен на безопасност при използване. Ергономичният му дизайн е доста привлекателен за ценителите на красотата.  Затворът на пистолета е полусвободен, поради което откатът му е минимален, а точността – доста висока.  

Пистолет CMMG Mk57 Banshee AR
Пистолет CMMG Mk57 Banshee AR
Белгийският пистолет FN Five-seveN носи наименованието си от 5,7-мм патрон. Той все по-упорито и успешно придобива популярност зад граница и се превръща в търсено оръжие на гражданския пазар и от специалните полицейски структури.
Пистолетът Five-seveN днес се използва  в над  300 правоохранителни учреждения в САЩ, а националната стрелкова асоциация го включи в стрелковите спортове при различни състезания. Пистолетът отговаря на всички съвременни изисквания за удобство при използване – набраздена ръкохватка и разширена спускова скоба. В ръкохватката му влиза пълнител с вместимост 20 патрона. По страничната повърхност на пълнителя са изработени отвори за контрол на остатъка от патрони в него.
 Върху рамката му е монтирана „пикатини релса” за закрепване на  тактически фенери и лазерни целеуказатели. При специално удължаване на цевта  може да се монтират заглушители и огнегасители. 

Картечният пистолет Р-90 е част от програмата на белгийската оръжейна компания Fabrique Nationale за разработване на перспективни леки стрелкови оръжия.Конструкторите на фирмата създават наистина един футуристичен модел по система „бул-пап” при която част от ударно-спусковия механизъм е разположен в приклада. От общо 69 части, 27 са от синтетика, 14 от стомана, а останалите са дребни детайли като пружини, гайки и болтчета. Това позволява намаляване на масата на оръжието и предотвратяване на корозията.  Темпът на автоматичната стрелба е 800 изстр./мин.

Една от най-интересните особености в конструкцията на оръжието е липсата на страничен прозорец за изхвърляне на изстреляната гилза. С това е отстранен един съществен недостатък на бул-пап оръжията – изхвърлянето на гилзи непосредствено под лицето на стрелеца, което води до разсейване на вниманието. При Р-90 има специален улей, по който изстреляните гилзи се насочват надолу към земята. В улея има леко стеснение, което намалява скоростта на тяхното движение. По този начин се създават възможности за използване  на  оръжието за стрелба от ляво или от дясно рамо. Войната на калибрите продължава и до днес. Появява се информация за намаляване на калибъра до 2,8 мм, но все още няма серийни образци с такъв калибър.

Най-ново

Единична публикация

Избрани