Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дамите под пагон в системата на отбраната са 16 на сто

[post-views]
Дамите под пагон в системата на отбраната са 16 на сто

Сдружението на жените военнослужещи съвместно с Министерството на отбраната и Столична община, МВнР и повече от пет-шест неправителствени организации организират поредица от събития, посветени на празника за Съединението на Княжество България и Източна Румелия – 6 септември, 15 години от членството на България в НАТО, както и 140 години от създаването на Българска дипломатическа служба.  По тези поводи в София ще се проведе щафетен маратон. Тази година по повод на споменатите годишнини събитията е предвидено да са под наслов „Ние сме НАТО“.

IMG_1778„Ще участваме с отбори от Българската армия и от структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Ще има и отбор на децата на Българската армия. В деня на нашето Съединение искаме да покажем, че сме обединени и сме заедно и че наистина вярваме в нашето членство в международните организации и можем да работим заедно.“ Това каза специално за вестник „Българска армия“ председателят на сдружението на жените военнослужещи полковник Невяна Митева. На въпрос, кога можем да имаме отново жена генерал в армията, полковник Митева, която е само на една стъпка от званието, уточни, че това е само въпрос на време и не е нещо, което няма да се случи, защото страната ни има много добър процент на участие на жените във Въоръжените сили. 

„От дълго време не са отворени всички специалности за жени, които да им дадат възможност да израстат по йерархическата стълбица на командните профили и специалности, където всъщност се получава възможността да се заеме такъв тип длъжност. Не че не може жена да заеме такава административна длъжност, която да й даде възможност да заеме висше офицерско звание „генерал“, но това се случва рядко и ако няма силна политическа воля, няма как да стане скоро. Ние сме заложили едни предпоставки в бъдеще това да го има и да се случи“, каза още тя.  „България е достойно представена и ние сме едни от водещите по прилагането на международните политики за представителство на жените във Въоръжените сили. За 2018 г. актуалните и официални данни сочат 16% участие на жените в системата на отбраната. Те са във всяка една сфера, но най-предпочитани от жените са специалностите, свързани с информационните технологии и логистиката, като това са и най-предпочитаните длъжности от представителите на женския пол“, каза още председателят на сдружението на жените военнослужещи полковник Невяна Митева. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Венцислав Жеков

Най-ново

Единична публикация

Избрани