Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Може и да няма Брекзит на 31 октомври

[post-views]
Може и да няма Брекзит на 31 октомври

Премиерът Джонсън претърпя поражение в парламента и иска предсрочни избори
boris-johnson-parliamentНовият премиер на Великобритания Борис Джонсън загуби своето парламентарно мнозинство и понесе поражение още при първия си сблъсък с депутатите по най-важния за управлението му въпрос – кога и как страната да напусне Европейския съюз. Той бе изоставен от част от депутатите от собствената си партия, които подкрепиха опозицията в плановете й да бъде задължено правителството да поиска отлагане на Брекзит до 31 януари. Така ще се избегнат хаосът и щетите от Брекзит без сделка в полунощ на 31 октомври, но също така правителството губи контрол над процеса и ще трябва да изпълнява инструкциите на депутатите и да управлява в малцинство. Повече от 3 години след решението на референдум Великобритания да спре да бъде член на ЕС не само не е ясно по какъв начин и в какъв срок ще стане това, но и вероятностите се простират в спектъра от излизане без никакво споразумение до оттегляне на молбата на Лондон за напускане.

Борис Джонсън, който непрекъснато настояваше, че няма да поиска отлагане и на 31 октомври ще има Брекзит без „ако“ и „дали“, заяви след поражението, че иска предсрочни избори, за да определят британците кой управлява страната.
Гласуването за спиране на Брекзит без сделка трябваше да се проведе в края на вчерашния ден (сряда), но бе почти сигурно, че премиерът ще обяви избори за средата на октомври. За предсрочен вот е нужно одобрението на поне две трети от членовете на Камарата на общините, т.е. и гласовете на опозицията, но основната опозиционна Лейбъристка партия заяви, че е готова да отиде на такава проверка. Това означава, че парламентът се разпуска, депутатите и министрите подават оставка и няма как правителството да поиска одобрение на извънредни средства или мерки. Но също така означава, че Джонсън, който теоретично има право с процедурни ходове да отложи деня на изборите за след 31 октомври, да не може по време на предизборна кампания да изведе страната от ЕС, тъй като вече депутатите са му забранили да го направи. Разбира се, за отлагане на Брекзит е нужно съгласието и на другите 27 страни от ЕС, но при отсъствието на сделка те едва ли биха били против.
Джонсън изгуби гласуването с 328 срещу 301 гласа въпреки заплахата му, че ще изхвърли от парламентарната група и партията 21 депутати бунтовници. Между тях са не само известни имена като бившите финансови министри Филип Хамънд и Кенет Кларк, но и Никълъс Соумс – внукът на Уинстън Чърчил. Според Би Би Си те вече са изключени.

След само 6 седмици на власт премиерът е в същата ситуация, в която бе предшественичката му Тереза Мей – пред поредното (трето) искане за отлагане на Брекзит и без подкрепа в парламента на уверенията му, че може да постигне нещо по-добро от нея с твърдост и неотстъпчивост. Провали се и опитът му да доведе страната до Брекзит на всяка цена, тъй като каквито и да са условията, те трябва преди това да бъдат одобрени от депутатите. (БА)Ю

Лоша ли е демокрацията?
Автор: Пламен Димитров
Повече от три години корабът на Брекзит се лута в бурното европейско море без ясна цел и посока. Или по-точно – всеки от кандидат капитаните си има своя цел и посока и затова тихото пристанище изглежда далеч. След като Тереза Мей не можа да убеди депутатите в парламента, че е постигнала добра сделка с Брюксел, преди месец и половина тя отстъпи капитанския мостик на ексцентричния Борис Джонсън. През тази седмица стана ясно, че той е довел кораба на Брекзит до опасни плитчини и освен това част от екипажа му се разбунтува. 

Самият резултат от референдума за излизане на Великобритания от ЕС през юни 2016 г. бе изненадващ и абсурден за експертите. Те смятат, че ползите от Брекзит са много по-малко от вредите. Но демокрацията е власт на мнозинството, щом повечето британци искат да излязат от ЕС – прав им път.  По същия начин стои и въпросът с избора на невчесания Джонсън за премиер. Странен, недиалогичен и на моменти агресивен, той сякаш е най-неподходящият човек да управлява голяма и дълбоко разделена страна като Великобритания и да преговаря с Брюксел. Но демократичният ред и традиция в Лондон изискват лидерът на партията с мнозинство в парламента автоматично да стане министър-председател. 

Единствената добра новина около цялата неразбория с Брекзит е, че всички политически драми в Лондон се развиват в рамките на закона и парламентарните традиции. Великобритания дори няма писана конституция, но никой не се съмнява в легитимността на взетите решения. Въпреки достолепната си възраст британска демокрация е в добра форма. Това ни кара да си спомним казаното от знаменития Чърчил: Демокрацията е най-лошата форма на управление, но няма нищо по-добро от нея. Впрочем, във вторник внукът на Чърчил, депутатът Никълъс Соумс, бе изключен от Консервативната партия, защото гласува против премиера Джонсън по въпроса за Брекзит. И това също е демокрация. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани