Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Кои са новите 8 пътни знака

p_znaciЩе указват задръствания, намалена видимост, автомобилни произшествия и зарядни станции p_znaci

Осем нови пътни знака ще повишават пътната безопасност и ще помагат на водачите с информация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Въвеждането им ще указва къде има задръствания по пътя, участъци с намалена видимост, настъпило произшествие на пътя, къде има зарядни станции за електромобили и станции за зареждане на автомобили с водород. 
С нови знаци ще бъдат обозначени и 
платените участъци от републиканската пътна мрежа 
чието използване изисква винетна или толтакса. Новите указателни табели са включени в Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №18 от 23.07.2001 г. за сигнализация на пътищата с пътни знаци (НИД на Наредба № 18 от 2001 г.), публикуван за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. 
p_znaciПромените са изготвени след анализ на подзаконовите нормативни актове, издадени на основание чл.14, ал.1 от Закона за движението по пътищата във връзка с изменението на текстове от Закона за пътищата. Предлага се въвеждането на 
три нови предупредителни знака за временна организация 
на движението. Те са от група „А” и ще сигнализират за опасност в жълт цвят. 
Знак А41 – „Образувано задръстване“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които се е образувало задръстване, което водачите биха могли да не забележат своевременно. 
Знак А42 – „Намалена видимост“, ще се използва за сигнализиране на пътни участъци, в които видимостта е намалена 
поради мъгла, дъжд, снеговалеж, задимяване 
запрашаване или други подобни условия. 
Знак А 43 – „Настъпило пътнотранспортно произшествие“, ще се използва за сигнализиране на настъпил инцидент, който създава опасност или затруднение за движението. 
Предупредителните пътни знаци могат да бъдат изобразявани на информационните табла от интелигентните транспортни системи, свързани с управлението на движението. С нови пътни знаци ще се сигнализират и участъците от републиканската пътна мрежа, за които се изисква платена винетна или толтакса. 
Знак Д 25.1 ще информира водачите, че за използването на пътя се изисква платена винетна или толтакса, а знак Д25.2 ще е само за толтакса. Те ще се поставят на мястото, от което възниква задължението за плащане на такса. Предвидени са специални пътни знаци, указващи наличието на зарядни станции за електрически превозни средства и станции за зареждане на автомобили с водород. 
Въвежда се и специален пътен знак 
за паркиране на електрически превозни средства 
за зареждане – Д26. В утвърдените символи за изобразяване на видовете превозни средства се добавя и символ на „Електрическо превозно средство“. С проекта за изменение на наредбата се цели повишаване на информираността на водачите при промяна на средата, в която се движат, сигнализирането на републикански пътища от платената пътна мрежа, чието използване изисква платена винетна или толтакса, възможност за изобразяване на предупредителните пътни знаци на информационните табла от интелигентните транспортни системи. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани