Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС отпуска още 30 милиона евро на Колумбия за справяне с мигрантската вълна от Венецуела

[post-views]
ЕС няма да подкрепи военна интервенция във Венецуела

FederikaMogeriniЕвропейският съюз изпраща икономическа подкрепа на Колумбия за справяне с кризата в страната, предизвикана от превъоръжаването на част от бунтовниците на ФАРК и прииждащата имиграционна вълна от Венецуела. За тази цел Брюксел отпуска допълнителни 30 милиона евро на Богота, заяви върховният представител по външна политика – Федерика Могерини.

Европейският дипломат номер едно Федерика Могерини обеща нов транш на колумбийския президент Иван Дуке, а средствата се прибавят към други 130 милиона евро, които вече са отпуснати за справяне с мигрантската вълна. Заради тежката ситуация във Венецуела потокът към Колумбия е постоянен, като в страната вече са се заселили близо милион и половина венецуелци.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по външна политика:

„Имам удоволствието на обявя отпускането на нови 30 милиона евро, предназначени за идентифицирането и интеграцията на мигрантите. Колумбия не може да се справи сама с това предизвикателство. Тя се нуждае от международна подкрепа и може да разчита на ЕС. Това е една от най-скромно финансираните хуманитарни кризи в света и потенциално, една от най-сериозните.“

Могерини предложи помощ и срещу надигащите се отново бунтовнически движения в Колумбия. Припомняме, че Брюксел вече отпусна повече от 600 милиона евро за утвърждаване на мирния процес в страната.

„Насилието никога не е отговор. Затова явно осъждаме решението на част от ФАРК да се върнат към въоръжаването. Това противоречи на мирния процес и е действие на малка група хора.“

Посещението на Могерини в Богота беше последното преди да предаде поста върховен представител на ЕС през октомври, в момент когато напрежението между Колумбия и Венецуела ескалира и двете страни струпват военни по границата.

Най-ново

Единична публикация

Избрани