Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЕС очаква приемливи варианти на сделката за Брекзит

[post-views]

brexitБорис Джонсън и Жан-Клод Юнкер се срещнаха в Люксембург

Великобритания все още не е предложила работещо решение, което да замени предпазния механизъм за ирландската граница. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след работен обяд с британския министър-председател Борис Джонсън. Премиерът от своя страна изрази умерен оптимизъм относно постигането на пробив  по казуса Брекзит. 

Правителството в Лондон има ангажимента да предложи правно приложими решения, съвместими с постигнатото споразумение с Брюксел, отбеляза Жан-Клод Юнкер. По думите му Европейската комисия остава отворена за разглеждането на приемливи варианти, които биха постигнали целите на предпазния механизъм, който се оказа основният „препъни камък“ за сключването на сделка за Брекзит. ЕС запазва единната си позиция по темата и остава на разположение за преговори по всяко време, допълни Юнкер.

Британският премиер пристигна в Люксембург с уверението, че страната му не желае протакане на „развода“ с Брюксел след поставения краен срок 31 октомври. Борис Джонсън използва работния обяд, за да проучи шансовете за постигане на Брекзит без сделка. Заедно с това той се опита да прокара възгледите си за ревизия, която се надява да договори на срещата на европейските лидери на 17 и 18 октомври. За Джонсън постигането на тази цел е приоритет номер 1 след като миналата седмица парламентът на Острова прие разпоредба, която го принуждава да поиска отлагане на Брекзит, ако до 19 октомври не сключи споразумение с ЕС.

Най-ново

Виж още

Избрани