Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Турция получи втората батарея С-400 – системата влиза в експлоатация през април догодина

[post-views]
НАТО притеснени – в Турция пристигна първата партида от руските системи С-400

c-400Завърши доставката на втората батарея руски зенитно-ракетни комплекси С-400 за Турция. Информацията за успешното приключване на сделката потвърдиха министерствата на отбраната и в Анкара, и в Москва. Според първоначалния план съоръженията ще бъдат въведени в експлоатация през пролетта на следващата година.

Пристигна и втората пратка с компоненти на комплексите за противовъздушна и противоракетна отбрана с голям обсег, заявиха от турското министерство на отбраната. От ведомството посочиха още, че монтажните действия са в ход, а обучението на военнослужещите за работа с ракетните установки продължава, като самата система се очаква да бъде оперативна от април 2020 година.

Първата доставка на С-400 за Турция беше направена още през юли, въпреки предупрежденията на Вашингтон за санкции срещу страната и изключването ѝ от програмата за изтребителите F-35. Тогава Анкара заяви  готовността си да закупи и американският аналог на ракетните системи – „Пейтриът“, а турският президент Реджеп Таип Ердоган изрази увереност, че личните връзки с колегата му Доналд Тръмп ще допринесат за намирането на изход от кризата, породена от сделката с Москва.

Най-ново

Единична публикация

Избрани