Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Цените на петрола скочиха ударно след нападение срещу рафинерия в Саудитска Арабия

[post-views]

neft_dobivЦените на петрола ударно скочиха с близо 20% заради нападението срещу нефтени съоръжения в Саудитска Арабия. Стойността на черното злато достигна най-високите си нива от 4 месеца насам след като атаките през уикенда блокираха повече от 5 на сто от производството на суров петрол в света.

Суровият Брент, използван от търговците на петрол като официален международен показател, скочи до близо 72 долара за барел преди да се закотви на 66,64 долара и да отбележи с реално повишение с около 10%.  Цените на нефта в САЩ също се повишиха с около 15 на сто, но в последствие леко спаднаха след като американският президент Доналд Тръмп разреши отпускането на петрол от Стратегическия резерв на страната, ако се наложи стабилизиране на пазарите.

Причина за сътресенията станаха атаките срещу сърцето на петролната промишленост на Саудитска Арабия. В събота с дронове бяха нападнати най-голямата рафинерия в страната, както и близкото петролно находище. Заедно тези съоръжения осигуряват близо половината от петролната продукция на арабската държава или 5,7 милиона барела на ден, като възстановяването им може да отнеме седмици.

Отговорност за нападението поеха йеменските бунтовници хути, но американското правителство в лицето на държавния секретар Майк Помпео коментира, че няма доказателства за това и заяви, че зад атаките стоят правителствените сили в Иран. Техеран отхвърли обвиненията и предупреди Вашингтон, че негови бази и самолетоносачи попадат в обхвата на иранските ракети. Международната общност остро осъди атаките в Саудитска Арабия  и определи поредната ескалация на напрежението като безразсъден опит за дестабилизиране на и без това размирния регион.

Най-ново

Единична публикация

Избрани