Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Първи етап от Европейската планинска фаланга

[post-views]
Първи етап от Европейската планинска фаланга

Директорът на щаба на отбраната генерал-майор Красимир Кънев и командирът на 101-ви алпийски полк полковник Димитър Кацаров
С извършване на маньовър, провеждане на контраатака и организиране на отбраната днес приключва тактическото учение „Родопи 2019” на тема: „Участие на 101-ви алпийски полк в отбранителна операция на Сухопътния компонент”. То се провежда североизточно от Смолян и в него участват около 600 военнослужещи от България, Румъния, Полша, Чехия, Австрия и Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите на НАТО за водене на „Планинска война” в гр. Полче (Словения). Учението е планирано, за да повиши взаимодействието и оперативните способности на формированията при съвместни действия в планинско-гориста местност. Офицер, планиращ учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов. Провеждащ учението е заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов. Директор на учението е полковник Мирослав Костадинов – началник на сектор „Операции и подготовка на щабовете” в отдел „Операции” в Командването на Сухопътните войски.

Полковник Мирослав Костадинов
Освен военнослужещите от 101-ви полк с командир полковник Димитър Кацаров задачи в „Родопи 2019” изпълняват два зенитно-ракетни взвода от 61-ва Стрямска бригада, инженерно-сапьорен взвод от 91-ви батальон на 55-и инженерен полк и екипажи на 24-та авиобаза при извършването на десанти. В логистиката на учението са заети военнослужещи от 110-и логистичен полк, както и модул от 78-и батальон за осигуряване. В ротите от 101-ви алпийски полк с командири капитаните Радван Сираков, Георги Панайотов, Златко Белев и Иван Атанасов са включени взводове от чуждестранните участници и курсанти от НВУ „Васил Левски”. През първата и втората фаза на „Родопи 2019” бяха разработени планиращите документи, а участниците изучиха стандартните оперативни процедури и инструкции. Третата фаза започна през тази седмица с организиране на боя на местността. Последва марш, заемане и оборудване на опорните пунктове и районите за разполагане. Воден бе отбранителен бой и извършване на маньовър за създаване на контранастъпателна  групировка и/или за унищожаване на ТВД. По време на действията имаше ситуации, които са характерни за всяко едно учение, като авиационни удари от противника, обезвреждането на импровизирани взривни устройства и обстрели. Но повече бе акцентирано на специфичните задачи – обходи по фланговете, повече наблюдателни постове на противника, скрити подстъпи и оттам да се инфилтрират групи, въпроси по ЯХБЗ, инженерно и логистично осигуряване. Днес се провежда контраатаката. 

Стрелбата е силно преживяване по време на учението ‘Родопи 2019’
Специфичното на това учение е, че то се провежда в планинско-гориста местност на високо надморско равнище. Изпълняват се задачи по охрана на проходи и височини. Доста затруднена е логистиката на местността при подвеждането на храна и боеприпаси, и то при насищането на планирани инциденти. Извършва се транспортиране на материални средства и медицинска евакуация. А контраатаката е от долу на горе в планинско-гористата местност. И в тази сложна обстановка командирът на 101-ви полк полковник Димитър Кацаров трябва да взима бързи решения, посочи полковник Мирослав Костадинов.Той отбеляза също, че сценарият е насочен към изпълнението на целите и задачите на „Родопи 2019”, като противостоящите сили са въображаеми. И подчерта, че досега подобно учение в Сухопътните войски не е провеждано. 

По-голямо участие през 2021 г.

Полковник Матиас Ритц
Полковник Матиас Ритц
Изключително доволен съм, че от българска страна меморандумът през 2015 г. бе подписан от тогавашния командир на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Михаил Попов.  А това е добре, защото сега като генерал-майор и командир на Сухопътните войски той е широко отворен за всички дейности, които извършваме по линия на тази инициатива. А тя е полезна за всички нации, заяви изпълняващият длъжността председател на Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на военнопланинската подготовка полковник Матиас Ритц. 
Австрийският офицер изказа задоволството си от предоставените условия за провеждането на „Родопи 2019”. Бе изключително впечатлен и благодарен от инициирането от страна на командването на Сухопътните войски, че у нас през 2021 г. може да бъде организирано отново подобно учение, което ще бъде последното преди IMG_1324
„Европейска планинска фаланга” през 2022 г. Полковник Матиас Ритц изрази надежда, че тогава страните, които участват, ще бъдат повече, а личният състав ще бъде по-голям. От Австрия ще изпратят минимум една рота. И отново подчерта, че учението „Родопи 2019” е изключително ползотворно за всички, включително и за Австрия като водеща нация в Инициативата за обединяване и споделяне в областта на военнопланинската подготовка.

Обединяване на способностите

Подполковник Желязко Желев
Учението „Родопи 2019” всъщност е резултат от Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на планинската подготовка, в която водеща страна е Австрия. 
Началото на инициативата е поставено през 2015 г., като меморандумът за разбирателство от българска страна е подписан от тогавашния командир на 68-а бригада „Специални сили” бригаден генерал Михаил Попов, сега генерал-майор и командир на Сухопътните войски.

Основната идея е обединяване на способностите и споделяне на разходите. Всяка една страна активно се включва в това, което е необходимо за останалите страни. 

Действията наблюдава бригаден генерал Йохан Гайсвинклер – командир на 6-а планинска бригада в Австрия
„Родопи 2019” е първата стъпка от един четиригодишен цикъл за подготовка на учението „Европейска планинска фаланга” на бригадно ниво. То ще бъде проведено през 2022 г. в Алпите в Австрия, обясни подполковник Желязко Желев от отдел „Подготовка на войските” на Сухопътните войски, който отговаря за планинската подготовка.
Четиригодишният цикъл включва през 2019 г. подготовка на взводовете, през 2020 г. – подготовка на ротите (учение „Триглав” в Словения), през 2021 г. е батальонното ниво  и през 2022 г. ще бъде сформирана международна бригада, която да действа във високопланински условия. Така че, заключи подполковник Желев, „Родопи 2019” е не само много ценно за нас, но е ценно и за Европейската инициатива за обединяване и споделяне в областта на планинската подготовка.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани