Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Франко ще бъде ексхумиран: Върховният съд подкрепи решението на правителството

[post-views]
Франко ще бъде ексхумиран: Върховният съд подкрепи решението на правителството

Nacizum-IspaniaВърховният съд в Испания даде зелена светлина за ексхумацията на Франсиско Франко. Магистратите постановиха това единодушно въпреки протеста от страна на семейството на генерала. По инициатива на социалистическото правителство в Мадрид тленните останки на диктатора ще бъдат преместени в обикновено гробище.

Решението за ексхумация беше взето от правителството още през август, но срещна сериозната съпротива на наследниците на бившия държавен глава. Те в крайна сметка загубиха съдебната битка, както и възможността да отнесат тленните останки на Франко в семейната си гробница.

Темата за последния дом на диктатора отдавна разделя общественото мнение в Испания. Понастоящем той е погребан в националистическия комплекс „Долината на падналите“, който за мнозина е паметник на фашизма. Там обаче почиват и хиляди загинали по време на Гражданската война в страната, чиито потомци подкрепят идеята за преместване с аргумента, че е абсурдно убиецът и жертвите му да бъдат погребани заедно.

Прехвърлянето ще стане факт преди парламентарните избори на 10 ноември, твърдят местните медии. Франко ще бъде положен дo съпругата си в гробищния парк „Ел Пардо“, където са погребани много испански политици.

Най-ново

Единична публикация

Избрани