Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Агонизираща звезда или как масивна черна дупка поглъща слънце

[post-views]
Астрономи откриха мистериозна черна дупка близо до Млечния път

16-kosmos2За първи път астрономи успяха да проследят как масивна черна дупка поглъща звезда, която е попаднала в гравитационното й поле. Космическото явление е документирано от начало до край с помощта на телескопа на НАСА за откриване на екзопланети ТЕСС.

Погълнатата звезда е на разстояние 375 милиона светлинни години от Земята и с приблизителните  размери на нашето Слънце.

Подобен феномен се смята за изключително рядък, защото може да се случи веднъж на 10 до 100 хиляди години в галактика с размерите на нашата.

„Откритието ни беше комбинация от добра подготовка и добър късмет, който понякога е нужен за предвижване на науката напред“, заяви астрономът Тамас Холоейн от Института „Карнеги“, който ръководи изследването.

Подобен феномен се наблюдава, когато звезда попадне в магнитното поле на супер масивна черна дупка. Чудовищната гравитация на тези малко познати космически обекти буквално раздробява приближаващата я звезда, като изхвърля част от нея в Космоса, а другата  поглъща.

Учените се надяват, че с наблюдаването на подобни явления, ще могат да разберат повече за черните дупки, които засега   остават едни от най-загадъчните обекти в Космоса.

 

 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани