Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.
Операция „Активно начинание“

natoВ рамките на операция Active Endeavour (OAE) („Активно начинание“) на НАТО от 2001 до 2016 г. корабите на Алианса патрулират в Средиземно море, за да наблюдават корабоплаването и да помагат при предотвратяването на  терористични действия или да осигуряват защита от тях. Операцията е част от отговора на НАТО на терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г.  Тя е една от осемте инициативи, които Алиансът предприема в отговор на терористичните атаки и в изпълнение на член 5 от Вашингтонския договор, който тогава е задействан за първи път от създаването на организацията през 1949 г. 

Active Endeavour е отговор на НАТО на терористичните атаки на 11 септември 2001 г. в САЩ 

Операция Active Endeavour действа успешно за възпиране на терористичната дейност в Средиземно море. Тя проследява и контролира корабите и по този начин осигурява един от най-натоварените търговски маршрути в целия свят. Тази операция дава на НАТО несравним опит в превенцията на тероризма в Средиземно море, особено по отношение на контрабандата и разпространението на оръжия за масово унищожение, както и в сътрудничеството със страни извън  Алианса и граждански агенции. 
Командването на операцията се осъществява от Щаба на Съюзното военноморско командване на НАТО – MARCOM, в Нортууд, Великобритания, чрез оперативна група, разположена в Средиземноморието. В операцията участват кораби, подводници и морска патрулна авиация. На разположение са и две фрегати с висока степен на бойна готовност, готови за широк спектър от морски операции. Основната цел е да се извършва локализиране, проследяване, докладване на обстановката и проверка на съмнителни плавателни съдове с разузнавателна цел.  Постоянните морски групи на НАТО предоставят могъща подкрепа на ОАЕ в случаите, когато това се налага. 
Корабите на ОАЕ започват да патрулират в Средиземно море на 6 октомври 2001 г. и да проверяват заподозрените плавателни съдове. През март 2003 г. операцията разширява обхвата си. Нейните кораби получават правото да придружават невоенни плавателни съдове на държави членки през Гибралтарския проток, ако те са пожелали това.  Районът на протока е особено уязвим, защото годишно през него минават по 3000 търговски товара. До 2004 г. общо 488 кораба ползват придружителната мисия, след което тя е прекратена. nato-podvodnica
Причината е разширяването на обхвата на ОАЕ върху цялото Средиземноморие, защото дотогава операцията се осъществява само в Източно Средиземно море. Тя получава силното одобрение на съюзниците и голямата подкрепа на партньорите. 
Във времето „Активно начинание“ се развива. През 2009 г. Северноатлантическият съвет решава да се подобри обменът на информация между НАТО и останалите участници в поддържането на сигурността и борбата с тероризма в региона. През 2010 г. Алиансът отново засилва  сътрудничеството с трети страни и с международни организации във връзка с по-добрата осведоменост за ситуацията в Средиземно море. Операцията изпълнява четири стратегически задачи, свързани с възпирането и защитата от тероризма, както и колективната и морската сигурност. През октомври 2016 г. операция  Active Endeavour престава да функционира. На срещата на върха на НАТО във Варшава през същата година лидерите на организацията решават да създадат по-мащабна операция в Средиземно море. 
Морският закрилник

Croatian boarding team aboard a rigid-hulled inflatable boat at sea, during Operation Sea Guardian. NATO Operation Sea Guardian is a standing Maritime Security Operation to deter and counter terrorism and other threats to Allied maritime security across the Mediterranean Sea and to provide maritime situational awareness. Операция  Sea Guardian („Морски закрилник”) на НАТО стартира по решение на Северноатлантическия съвет през ноември 2016 г. Основните задачи са три: информация за морските ситуации, борба с тероризма в морето и подкрепа за изграждане на капацитет. 
Морската сигурност е на първо място в дневния ред на Алианса. Sea Guardian е операция за морска сигурност (ОМС). Това е гъвкава операция и на практика обхваща целия спектър от изискванията на морската сигурност. 
По искане на Северноатлантическия съвет ОМС може да изпълнява и допълнителни задачи по поддържане на свободата на навигацията, издаване на морски забрани, борба с разпространението на оръжия за масово унищожение и защита на критичната инфраструктура. Sea Guardian работи в Средиземно море по три непрекъснати седмици на всеки два месеца, което е общо шест мисии годишно. 
Чрез Sea Guardian НАТО допринася за сигурна и безопасна морска среда, като в същото време сътрудничи и с други участници като Европейския съюз. Силите на НАТО в Средиземно море подкрепят военноморската операция „София“ на ЕС, чиято цел е да неутрализира установените маршрути за контрабанда на бежанци в Средиземно море. Операцията стартира през 2015 г., щабът й е в Рим. 
Sea Guardian е на оперативно подчинение на Съюзното морско командване (MARCOM) в Нортууд.
Важността на района на Средиземно море от геополитическа и геостратегическа гледна точка става ясна от факта, че този район е разположен на кръстопътя между три континента и в действителност представлява мост между Европа, Азия и Африка. Зоната на Средиземно море свързва и два океана – Атлантическия и Индийския. Неоспорим факт е също така, че в земите около Средиземно море са изворите на културата, цивилизацията и историята на Древния свят, които са в основата на съвременността и са от особено значение за световната цивилизация. Икономическото значение на района е в това, че Средиземноморието, от древността до днес, е пресечено  от жизненоважни световни търговски пътища. 
В днешната глобализирана икономика 90 процента от световния търговски обмен се договаря по комуникационни кабели, които лежат на морското или океанското  дъно, като тези кабели освен това пренасят 95 процента от световния киберпространствен трафик. Средиземно море в никакъв случай не е изключение. А що се отнася до транспорта на енергоносители, всяка година през Средиземноморието преминават 65 на сто от консумираните от Западна Европа нефт и природен газ. В този контекст НАТО взема решението да започне операция „Морски закрилник“. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани