Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Почетохме паметта на героите от Каймакчалан

[post-views]
Памет за епопеята Каймакчалан: Българска делегация се поклони пред паметта на героите

70707601_516370655792989_4696655413733490688_nЗа трети път българска делегация се поклони на 20 септември пред паметта на загиналите войници и офицери на вр. Каймакчалан през Първата световна война. По време на сраженията на върха през 1916 г.  загиват над 3120 български офицери и войници и над 5500 сръбски. В кървавите битки храбрите войни на 11-и Сливенски пехотен полк, подкрепени от няколко дружини, се сражават геройски срещу две сръбски дивизии.
Български военнослужещи, представители на МО, народни представители, историци, граждани и наследници на участвали в битката на Каймакчалан се изкачиха на чутовния връх, за да се поклонят пред паметта на героите. Във възпоминателната церемония участваха председателят на Комисията по отбрана към НС ген. Константин Попов и членове на комисията, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, бригадните генерали Явор Матеев и Станимир Христов, българският генерален консул в Солун Владимир Писанчев, военният аташе в Гърция полк. Петров, директорът на Дирекция „Социална политика и военно-патриотично възпитание ” в МО Иво Антонов, историкът Пламен Павлов и др. Заупокойна панихида в памет на загиналите отслужи архимандрит Атанасий, протосингел на Западна и Средноевропейска епархия, с благоволението на Негово светейшество Българския патриарх Неофит. 
Участниците в церемонията почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и коленичене. Бяха поднесени венци и цветя от името на председателя на 44-тото Народно събрание Цвета Караянчева, вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, Комисията по отбрана, от народни представители, община Тополовград, община Садово и др. 
Присъстващите на поклонението си спомниха с тъга и за покойния Красимир Узунов – Поручика, който възкреси паметта за епопеята на Каймакчалан. Основателят и собственик на Агенция и Радио „Фокус“ и автор на книгата „Каймакъ-Чаланъ” почина внезапно през февруари т.г. На възпоминателното събитие на върха присъства и съпругата на Красимир Узунов Татяна Узунова.
За особени заслуги, проявен граждански морал и патриотизъм, за съхраняване на българската национална памет и история за битката на Каймакчалан настоящи военнослужещи, военнослужещи от резерва и граждани бяха наградени с грамоти от командира на Силите за специални операции бригаден генерал Явор Матеев. 
Паметното събитие бе отразено от екип на ВТК. В станалото традиционно поклонение на вр. Каймакчалан за трета година  участва авторът – заместник-директорът на Информационния център на МО Мария Цветкова. Тя е режисьор и сценарист на документалната поредица на ВТК „Помни войната 1915–1918“, в която се разказва и за Каймакчаланската епопея. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани