Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Огромен айсберг се отдели от Антарктида – това е най-големият къс за последния половин век

[post-views]
Огромен айсберг се отдели от Антарктида – това е най-големият къс за последния половин век

icebergОгромен айсберг се откъсна от Антарктида. Това е най-голямото парче, което се отделя от Ледения континент за последния половин век. С плаваща площ от 60 хиляди кв. км. и видима повърхност почти 1600 кв.км. айсбергът D28 е 5 пъти по-голям от Малта.

Айсбергът се е откъснал от ледения шелф Еймъри в източната част на Антарктида. Отделянето е засечено от програмата на ЕС за наблюдение на Земята – Коперник.

D28 е достатъчно голям, за да има собствено име и получава наименованието си от американската система, която разделя континента на квадрати.

Въз основа на спътниковите снимки експерти установиха, че леденият къс е с дебелина над 200 метра и съдържа повече от 300 милиарда тона вода.

Въпреки впечатляващите си размери на айсберга отделянето му е част от нормалния цикъл на ледниците и няма връзка с промените в климата. Това е естественият начин  на шелфовете да запазят размера си, въпреки увеличението на масата им заради трупащия се сняг, подчертаха учените. Те наблюдават района вече 2 десетилетия и са очаквали откъсването още преди 5 години, но все пак мащабът на D28 предполага мониторингът да продължи до пълното му разпадане, за да се избегне опасност за корабоплаването.

Най-ново

Единична публикация

Избрани