Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България няма да спре Скопие за ЕС

[post-views]
България няма да спре Скопие за ЕС

3-make-borisovБългария ще даде зелена улица на Северна Македония да получи дата за начало на преговори за влизане в Европейския съюз, но ще постави категорични условия да „не си играе повече с историята“. Ако това не стане България може да спре преговорния процес. Това разясни премиерът Бойко Борисов в понеделник след консултативната среща при президента Румен Радев. Тя беше свикана за политиката на страната ни към Скопие.
Очаква се на 17 октомври европейските лидери да вземат решение за начало на преговори за членство на Северна Македония и Албания в ЕС. В навечерието на форума вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че партията му ще напусне управлението, ако правителството не излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи Скопие заради проблемите с историята.
Президентът Румен Радев коментира след срещата, че са необходими „незабавни действия за национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес“. По думите му още в началото на преговорите със Скопие трябва да бъдат поставени условия и да е ясно, че ако те не бъдат изпълнени Северна Македония няма да премине към следващия им етап.
Общата комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси, буксува и в двете страни периодично се развиват антикампании, въпреки че преди две години подписаха Договор за добросъседство.
„Ако спрем Северна Македония, в историята ще бъде записано, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Никога не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това да реагираме. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето“, каза Борисов. Той поиска общата комисия, която трябва да изчисти историята от спорни въпроси, да направи бързи заседания преди планираното за 15 октомври и да се постигнат конкретни резултати. Представителите в комисията от македонска страна обаче не дават сигнали че са готови да действат бързо, а дори се отказаха от някои вече договорени постановки.
„Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Има доста неща, по които пред няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази братоубийствена война от пропагандата на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора“, коментира Борисов.
Каракачанов от своя страна каза, че очаква кабинетът да формира позиция, която да даде много ясен сигнал към Скопие, че времето на „тупкането на топката“ е свършило. „Тези хора се подиграват с нас, за да печелят време“, каза той. 

Красимир Каракачанов: С антибългарска риторика няма ЕС   
Те мислят, че могат хем да влязат в ЕС, хем да запазят антибългарската си риторика. Това няма как да стане. Това каза в интервю пред Би Ти Ви лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов по въпроса за подкрепата на България за членство на Северна Македония в ЕС. Той уточни, че неговото търпение към нашата съседка отдавна се е изчерпало. „Познавам добре всички македонски политици, с някои от тях съм пил ракия на маса. Македонските политици на маса са добри българи, но публично започват да обясняват, че е много сложно“, заяви Каракачанов. Той е подготвил предложение с два варианта за позицията България към Северна Македония и ще ги представи на следващото заседание на Министерския съвет. „Разбира се, правителството ще е това, което ще вземе решението“, уточни министърът. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани