Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Брюксел прие новия план за Брекзит – ЕС е скептичен и не може да гарантира сделка

[post-views]
Има принципен текст за Брекзит

brexitЕвропейският съюз е отворен към новите предложения за Брекзит, но не е убеден в тяхната приложимост и не може да гарантира, че ще доведат до сделка. Това заяви председателят на Комисията Доналд Туск и подчерта, че Брюксел застава твърдо зад Ирландия по повод плана на британския премиер Борис Джонсън за излизане от Общността.

Реакцията на Туск е само едно от редица скептични мнения, заедно с тези на ирландското правителство и европейския преговорен екип, изразени във връзка с предложението на британския премиер Борис Джонсън за алтернатива на предпазния механизъм, с който Брюксел иска да запази икономическата цялост на Общността и след Брекзит.

Припомняме, че депозираният пред Европейския съюз план предвижда Северна Ирландия да напусне митническия съюз след края на преходния период през декември следващата година. Белфаст може да остане в единния пазар до 2025 г., като на всеки 4 години ще решава дали да продължи да спазва европейските регулации. Това означава възобновяване на проверките по спорната граница в Ирландия, на което и Брюксел, и Дъблин винаги са се противопоставяли.

Ирландският премиер Лео Варадкар приветства новите идеи на Лондон, но подчерта, че много от аспектите им не са добре обмислени. В навечерието на поредния кръг разговори, главният европейски преговарящ Мишел Барние допълни, че дипломатите от екипа му все още имат много въпроси. И макар Джонсън да е убеден, че планът му отваря пътя към компромис, поведението на Брюксел показва, че все още има сериозни разминавания между възгледите на Лондон и поставените червени линии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани