Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Извънредно положение в Еквадор след масови протести заради скок в цените на горивата

[post-views]
Извънредно положение в Еквадор след масови протести заради скок в цените на горивата

venecuala-protest

Извънредно положение в Еквадор обяви президентът Ленин Морено заради масови протести и безредици, които парализираха цялата страна. Причина за общественото недоволство стана скокът в цените на горивата с повече от 100%.

Протестите са най-мащабните в Еквадор за последното десетилетие. Те започнаха от транспортните работници. По-късно към тях се присъединиха и студенти, които блокираха основните пътни артерии. При безредици в град Гуаякил полицията арестува повече от 200 души. Други 20 бяха задържани в столицата Кито, а демонстрантите бяха разпръснати със сълзотворен газ.

Местното правителство си навлече гнева на народа с премахването на субсидиите за горивата след като се споразумя с Международния валутен фонд да получи финансова подкрепа в замяна на икономически реформи. Президентът Морено обаче смята, че протестиращите имат други цели.

Ленин Морено – президент на Еквадор:

„Изчерпахме механизмите за диалог. Преговаряме дълго, но за съжаление в отсрещната страна липсва сериозност, което ни кара да мислим, че целта всъщност е да се дестабилизира демократичното ни правителство.“

По силата на извънредното положение на много места в страната се обособяват зони за сигурност, движението на гражданите се ограничава, а на медиите се налага цензура. Армията също е мобилизирана. Според местното законодателство мярката ще остане в сила 60 дни и може да бъде удължена с още месец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани