Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Историкът Каракачанов с книга за Тодор Александров

[post-views]
Историкът Каракачанов с книга за Тодор Александров

DSC09536Във вторник вечер за два часа Красимир Каракачанов престана да бъде вицепремиер и министър на отбраната, за да се върне към професията си на историк. В препълнената зала „Тържествена“ на Централния военен клуб докторът по международно право и международни отношения представи своята нова книга – за легендарния водач на ВМРО Тодор Александров. Събитието събра историци, политици и общественици. Освен представители на  ръководството на Министерството на отбраната в залата бяха и министри, депутати, дипломати, сред които и посланикът на Северна Македония у нас Марян Гьорчев. Символично бе и присъствието на двама от внуците на Тодор Александров и на Райна Дрангова – внучка на полковник Борис Дрангов.  
Тодор Александров е любимият исторически герой на Красимир Каракачанов. Това призна министърът на отбраната още в началото на своето експозе и допълни, че е написал тази книга, защото голяма част от българското общество беше забравило или не знае почти нищо за личността на легендарния водач на ВМРО. Още през 90-те години на миналия век Каракачанов успява да убеди тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски един от централните софийските булеварди да носи името на Тодор Александров. 
Красимир Каракачанов говори дълго и вдъхновено за превратностите в съдбата на Тодор Александров и за неговата дружба с поета Пейо Яворов като си личеше, че първата му професия историята, не се дава на сегашната – политиката. Министърът на отбраната е завършил история в Софийския университет, а в Югозападния университет „Неофит Рилски“ получава докторска степен по международно право и международни отношения с дисертация на тема „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1918 г.)“. Автор е и на книгата „ВМРО. 100 години борба за Македония“, която има три издания. Представеното във вторник изследване е базирано на богат документален материал и на 105 монографии и сборници с документи, посочени в библиографията. 
Приносен момент в книгата на Каркачанов е разбулването на мистерията около убийството на Тодор Александров през 1924 г. Авторът аргументира убедително своята теза, че в това деяние не са замесени нито комунистите (респективно Москва), нито българското правителство. Като организатор на убийството на Александров категорично е посочен петричкият окръжен войвода на ВМРО Алеко Василев (Алеко паша). 
Книгата за Тодор Александров се появява в момент, когато споровете между българските и македонски историци отново се изостриха и Красимир Каракачанов изрично подчерта, че неговата монография полемизира със скопската историография. Книгата обаче е препоръчителна и за българските политици. 
За книгата на Каракачанов говори академик Георги Марков, който я определи като „документална, аналитична и оценъчна монография“. Академикът изтъкна, че родният град на Тодор Александров Щип е бил гнездо на български революционери, а самият водач на ВМРО има главна заслуга за преодоляването на разцеплението в организацията след 1908 г. 
От своя страна историкът и писател Стоян Райчевски отбеляза, че книгата за Тодор Александров трябва да бъде прочетена от младите хора в Република Северна Македония, за да си направят извод какви са били техните прадеди. 
Книгата на Красимир Каракачанов е издадена от ръководеното от Иван Гранитски издателство „Захарий Стоянов“ и е част от поредицата „Дълг и чест“, която включва научни и художествени произведения, посветени на знакови имена от българската история. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Пламен Димитров

Най-ново

Единична публикация

Избрани