Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Идем, идем, сган проклета…

[post-views]
Идем, идем,  сган проклета…

Боят за освобождаването на Кърджали
Боят за освобождаването на Кърджали
„Макар, че нямаше радио и вестта за обявяването на Балканската война можеше да проникне само чрез вестниците и афишите, тя по незнайни пътища се разпространи с невероятна бързина и извлече всички на улиците и площадите. Всички! Жени, мъже, деца, старци! Всички! Непознатите си стискаха ръцете, познатите се прегръщаха, жените и старците си бършеха сълзите…”

Така описва Димо Казасов в своята споменна книга „Видяно и преживяно”(Издателство на НС на ОФ, 1969 г.) незабаравимия миг на всенародно тържество при вестта за обявяването на Балканската война. То може да се сравни само с „пиянството на един снарод”, описано от Вазов в „Под игото” в навечерието на Априлското въстание и със самотвержения ентусиазъм, с който цял народ тръгва в Сръбско-българската война от 1885 г. Макар подготовката за войната да е пазена в тайна – сключването на договори с Балканските съюзници, плановете за мобилизация и за бойните действия, предстоящата „рат” е витаела във въздуха.

Не случайно един от най-лиричните български поети Кирил Христов написва стихогворението си „На турската граница”, започващо с решителните строфи „Идем, идем, сган проклета, срещай ни и трепери…” още в началото на есента, а като марш с композитор Добри Христов то е публикувано с текст и ноти в популярния вестник „Мир на 26 септември 1912 г. 

Битката за Лозенград
Битката за Лозенград
Манифестът за обявяването на войната срещу вековния поробител има своите исторически основания: „Отвъд Рила и Родопите нашите братя по кръв и по вяра не бяха честити и до днес, 35 години след нашето Освобождение, да се добият със сносен човешки живот…Сълзите на балканския роб, воплите на милионното християнско население не можеха да не покъртят нашите сърца, сърцата на техни еднородци и едноверци…” В манифеста на цар Фердинанд, цитиран от Никола Станев в неговата „История на Нова България” (София, 1943 г.) не е пропусната и тънката струна, която радва всяко българско сърце и му създава увереност – че зад освободителния поход стои Русия: „И българският народ си спомни пророческите слова на Царя Освободителя: Святото дело трябва да се изкара до край!”

Святото дело започва с масов възторг, продължава разказа си Димо Казасов: „А там същите екзалтирани хора, викащи до прегракване бойното ура! Ту на едно, ту на друго място се подеме песен и бързо пресекне сред заглушителното ура, което съпровождаше вдигнатите на ръце офицери и войници. Възгласите „Към Одрин и Цариград!, „Към Битоля и Охрид!”, „Към Бялото и Синьо море!”, „Ще строшим веригите, ще освободим братята!” не преставаха. Безброй други спонтанно изковани лозунги се издигаха, смесваха се и се превръщаха в неразбираема врява. Наред с всички и ние, широките социалисти, се радвахме заедно с народа, макар партията ни да се беше опълчила против войната. Единств еният тогава социалист в Народното събрание Янко Сакъзов бе смъкнат от трибуната и малтретиран, защото се обяви против войната. Тесните социалисти рязко и последователно се обявиха в печата и събранията си против войната.”

Манифестът за обявяване на войната
Манифестът за обявяване на войната
Този паметен момент напомня на онези мигове през 1885 г., когато пак така целият народ тръгва да брани съединеното Отечество. И когато ротмистър Бендерев изрича: ”Сега няма княз, няма партии, няма политика – има България!” Така че каквито и да са били позициите на разцепените социалисти, народът казва своята дума. Казасов си спомня, че за първи път от 1903 г. „тесните” и „широките” решили да излязат с обща акция против войната, но когато видели как десетки студенти изскочили от Университета, прегазили градината и нахлули през портала на Първи пехотен полк, за се запишат доброволци, вдигнали примирено ръце.
                
Летописецът не си криви душата: „Народът ликуваше. Беше сключен Балканският съюз и всички вярваха в победата. Съюзените армии, след 45-дневни кръвопролитни сражения разгромиха противника и го принудиха да сключи примирие и да започне преговори за мир. Бързината, с която се развиха събитията, не позволи на никого от вътрешността на страната да почувства тежестта и ужаса на войната. Стоновете по бойните полета не стигнаха до нашите уши. Те бяха заглушени от гръмогласното „ура”, с което въоръженият народ превземаше неприятелските позиции.”

Както рече “Вожда”…
Сред всенародния ентусиазъм, с който се очаква и приема Балканската война, позицията на тесните социалисти звучи твърде странно. Тя е изречена от набиращия тогава скорост синдикален лидер и бъдещ „вожд и учител на българския народ” Георги Димитров. Какво пише той в статията си „Да бъдем готови!”, публикувана в „Работнически вестник” от 28 септември 1912 г.: „Националистическата и шовинистическа буржоазия в самите балкански страни и специално в България със своя стремеж за завладяване части от Турската империя налива масло в огъня. Дрънкат се саби, настройват се масите шовинистически, подготвят се духовете за война, тласкат се балканските народи към гибелни катастрофи…” 
 „Вожда” се е подписал скромно Г.Д. , като не е пропуснал да отбележи сурово, че престъпление извършват и онези работници, които не влизат в синдикатите, и другите, които вече са се записали, но не плащат членския си внос…Същият този „Вожд” изкарва безпроблемно и трите войни, защитен от депутатски имунитет. За разлика от заместник-председателя на парламента Атанас Буров, който слиза от банката и отива на фронта. От смърт го спасява сребърната му табакера, спряла турски куршум, насочен в гърдите му…        

Най-ново

Единична публикация

Избрани