Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За пети път CineLibri – книги на екран

[post-views]
За пети път  CineLibri – книги на екран

1_2_CineLibri „Офицер и шпионин” на Роман Полански открива Петото издание на CineLibri 2019* в зала 1 на НДК от 19.00 ч. До 20 октомври международният кинофестивал, който има вече своя публика, представя филми екранизации по известни книги. Някои от тях, като „Офицер и шпионин“, издателство „Колибри“ пусна вече на книжния пазар. Тържествената церемония по откриването ще е съпроводена с официално представяне на програмата и гостите на фестивала. 
Копродукцията на Франция и Италия, адаптация по бестселъра на майстора на психологическия трилър Робърт Харис, се показва утре след официалната си премиера на фестивала във Венеция т.г. (удостоен с Голямата награда на журито и наградата FIPRESCI) и ще е второто му излъчване в света. А полско-френският режисьор, сценарист и продуцент от еврейски произход Полански („Китайски квартал“, „Пианистът“) си остава сред най-авторитетните имена в кинематографията.
„Офицер и шпионин” съчетава историческа драма и трилър. Сюжетът ни пренася в Париж от 1895 г., когато, несправедливо обвинен в предателство, младият офицер Алфред Драйфус е осъден на доживотен затвор на Дяволския остров и е разжалван публично пред огромна тълпа. 
Сред свидетелите на унижението му е и Жорж Пикар, амбициозният и интелигентен наскоро повишен началник на един от отделите на контраразузнаването, който е намерил „доказателствата”, че Драйфус е шпионирал в полза на Германия. Първоначално Пикар е твърдо убеден във вината на Драйфус, но скоро след като младият евреин се озовава в изолирания си затвор, Пикар се натъква на информация, която го кара да заподозре, че във френската армия все още има шпионин. Уликите за тази злостна измама се натрупват и водят неумолимо към най-висшите етажи на властта. Пикар е принуден да се усъмни не само в справедливостта на наказанието на, но и в най-съкровените си убеждения за родината и за самия себе си.1_CineLibri
Възкресявайки скандала, който привлича вниманието на целия свят в навечерието на XX век, Харис и Полански ни разказват история, актуална и днес – за лов на вещици, тайни трибунали, неуправляеми разузнавателни агенции, съдбата на доносници. Полански и Харис вече имат плодотворно сътрудничество във филма „Писател в сянка” с над 30 отличия.
Фестивалът с 55 филма гостува и в Провдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Габрово и Стара Загора. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани