Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ескалация на напрежението: Турската операция „Извор на мира“ навлезе във втория си ден

[post-views]
Ескалация на напрежението: Турската операция „Извор на мира“ навлезе във втория си ден

erdoganС интензивни въздушни удари и масирана сухопътна офанзива операцията на турската армия „Извор на мира“ в североизточна Сирия навлезе във втория си ден. Най-тежки боеве се водят край граничните градове Тал Абияд и Рас ал Айн. Заради военните действия, които не се радват на голяма международна подкрепа, Съветът за сигурност на ООН се събира на извънредно заседание.

Според оценката на турската армия първият ден на офанзива е бил успешен и всички поставени цели са постигнати. Силите на Анкара са успели да овладеят голям брой населени места около граничните градове Тал Абияд и Рас ал Айн. Турският президент Реджеп Ердоган също даде висока оценка на операцията, като посочи, че от началото й са ликвидирани над 100 терористи. Информацията обаче беше опровергана от основната военна сила в района, подпомаганите от САЩ Кюрдски отряди за народна защита заявиха, че до този момент са загубили най-малко 16 бойци и още толкова ранени. Военните действия взеха и първите си цивилни жертви. По данни на Кюрдския червен полумесец най-малко 7 души са загинали, близо 20, сред които деца са ранени. Опасенията, че турската офанзива е предпоставка за нова бежанска вълна се оправдаха, след съобщенията десетки хиляди хора са били принудени да напуснат домовете си. Отделно кюрдите твърдят, че при въздушните удари е бил унищожен затвор с опасни членове на терористичното движение ИДИЛ, което беше разгромено именно с подпомаганите от САЩ кюрдски милиции. Военната операция на Турция обаче не се радва на стабилна международната подкрепа, независимо от твърденията на Анкара, че основната й цел да създаде безопасна буферна зона, което да позволи на над 2 милиона сирийци да се върнат в родината си. Редица организации, включително ООН, НАТО и ЕС призоваха за прекратяване на военните действия, които провокираха остра реакция от Турция, след като президентът Ердоган заплаши да отвори врати за стотиците хиляди мигранти към Европа.

Припомням, че операцията „Извор на Мира“ започна броени дни, след решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли американските военни от района, което беше осъдено като предателство към сирийските кюрди.

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Красимир Белчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани