Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Политическа криза в Букурещ – правителството падна след вот на недоверие

[post-views]
Румъния оглави ЕС – Букурещ пое ротационното председателство на Съвета

flags_romaniaРумънското правителство падна след вот на недоверие. По обвинението, че подкопава върховенството на закона, срещу кабинета на Виорика Дънчила гласуваха 238 депутати, при необходими 233.  

Опозиционната Национална либерална партия смята, че премиерът Виорика Дънчила и екипът ѝ  дават ключови държавни постове на неспособни и корумпирани партийни членове. Самото искане за вот на недоверие твърдеше, че възстановяването на Румъния зависи от незабавното сваляне на кабинета и беше гласувано точно месец преди изборите за президент, на които Дънчила се явява като кандидат на Социалдемократическата партия.

Самата тя до последно беше уверена, че вотът няма да мине и депутатите ще предпочетат да запазят политическата стабилност. Сметките ѝ обаче не излязоха, а гласуването протече на фона на разгорещен дебат. Управляващите обвиниха опозицията в безотговорност за това, че не предлага реална алтернатива. Премиерът пък нападна лично президента Клаус Йоханис с аргумента, че се подиграва с Конституцията и интересите на румънците.

Пред парламента новината беше посрещната с радостни възгласи и шампанско, а за мнозина развоят на събитията е поредното доказателство, че политическият елит е далеч от хората. Припомняме, че падането на правителството дойде в момент, когато Букурещ беше дискредитиран в Брюксел заради избора си на еврокомисар.

Най-ново

Единична публикация

Избрани