Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кюрдите се съюзиха с режима на Башар Асад

[post-views]
Кюрдите се съюзиха с режима на Башар Асад

Европа с ембарго срещу Анкара заради Сирия
Ердоган приветства решението на САЩ да изтеглят 1000 войници

EU-TurkyСъветът на ЕС по външни работи обсъди в понеделник въпроса с намесата на Турция в Сирия и прие заключения, в които се изразява очакване за намеса на Съвета за сигурност на ООН, предаде АФП.

Спешно са необходими усилия на международната общност, включително на Съвета за сигурност, за да бъдат прекратени едностранните военни действия, се посочва в приетия текст. Европейските външни министри призовават за среща със своите колеги от коалицията срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.

ЕС осъжда турската намеса в Сирия, която отдалечава възможността за постигането на договорено със съдействието на ООН политическо решение. Според ЕС въпросите със сигурността, които тревожат Турция, следва да бъдат решавани по пътя на дипломацията и съобразно международното хуманитарно право.

Европейските министри добавят, че турските действия водят до драматични последици. Те допълват, че ЕС няма да финансира райони, в които се пренебрегват или нарушават правата на местното население.

Италия – един от основните оръжейни доставчици на Турция, прикани в неделя за приемане на „европейски мораториум върху оръжейните продажби“ за тази страна.

„Трудно е да стигнем до единодушни споразумения“, призна Жозеп Борел, номиниран за ръководител на европейската дипломация в новата ЕК, която ще бъде оглавена от германката Урсула фон дер Лайен.

„Става дума за споразумения, сключени от всяка страна с Турция“, и решението за спиране на продажбите е суверенно право на всяка страна членка, подчерта той.

„Испанското правителство е за спирането на оръжейните продажби за Турция“, увери Борел. Испания съобщи, че през декември ще изтегли ракетите си „Пейтриът“, разположени от НАТО в Адана, на югоизточната турска граница.

Франция ще поиска днес бързо да бъде свикана среща на механизма за съгласуване на ЕС с цел изработване на съвместна позиция на общността, съобщи дипломатически източник.

Белгия вече не изнася оръжие за Турция, съобщават местни медии. ЕС апелира все по-често да бъде сложен край на военната операция. Изоставени от САЩ, сирийските кюрди съобщиха в неделя, че са сключили споразумение с режима на Башар Асад, предвиждащо изпращането на сирийски войски в северната част от страната, за да се противопоставят на бързо напредващите турски сили.

Лидери на сирийските кюрди казаха в понеделник, че сделката им с Дамаск, сключена с посредничеството на Русия, засега се съсредоточава в разполагането на армията по границата, като двете страни ще оставят политиката за после, предаде Ройтерс.

Силите на сирийския режим са се приближили в понеделник до границата с Турция, където турските войски и техни сирийски съюзници продължават боевете срещу кюрдските милиции, съобщи кореспондент на АФП.

Сирийската държавна информационна агенция САНА потвърди пристигането на „части на сирийската арабска армия“ в селището Тел Тамер, разположено на около 30 км от Рас ал Айн.

След като турските въоръжени сили взеха под контрол Тал Абияд и Рас ал Айн в рамките на операция „Извор на мира“, предприета за прочистване на района на изток от река Ефрат от терористични организации, турски червени барети и командоси са започнали да се придвижват като подкрепление към Манбидж, съобщава турският телевизионен канал НТВ.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган приветства съобщението, направено в неделя от Пентагона, че САЩ ще изтеглят до 1000 свои войници от Северна Сирия, където Анкара провежда военна операция срещу кюрдска милиция, предаде АФП.

Това е позитивен подход, заяви Ердоган на пресконференция в Истанбул в отговор на въпрос по повод съобщението, направено от американския министър на отбраната Марк Еспър.

Източник: в.“Монитор“ 

Най-ново

Единична публикация

Избрани