Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Втора нощ на размирици в Каталуния – сблъсъците с полицията стават все по-ожесточени

[post-views]

Ispania-protesti-KataluniaВтора нощ на размирици в Каталуния. Сблъсъците между демонстрантите и полицията стават все по-ожесточени, като в Барселона се стигна до палежи и опит на протестиращите да щурмуват правителствените сгради. Недоволството заради присъдата на местните сепаратистки лидери придоби масов характер и в редица други градове на автономната област.

Със запалени контейнери, камъни и самоделни бомби хилядите протестиращи се изправиха срещу органите на реда в Барселона. Блокирани бяха основните пътни артерии и ЖП линии. Летище „Ел Прат“ също продължава да работи само частично. В центъра на града беше издигната барикада, а демонстрантите се опитаха да окупират и районите около най-големите туристически атракции в каталунската столица. На настъплението на тълпата полицията отговори със сълзотворен газ и палки.

Прояви на насилие имаше още в Жирона, Тарагона, Сабадел и Лерида.

Арестите заради проява на агресия през последното денонощие са поне 25. Ранените са повече от 70, а общият брой на пострадалите от понеделник насам надхвърли 100 души.

Според каталунците размириците, последвали присъдата от близо век затвор за сепаратистките лидери, е ясен знак, че е време за втори референдум за независимост. И докато местните власти изразиха разбиране към гнева на хората и се солидаризираха с протеста им, Мадрид започна разследване кой стои зад мобилното приложение „Демократично цунами“, чрез което се организират и координират демонстрациите.

 

 

 

Най-ново

Виж още

Избрани