Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Напрежението в Каталуния ескалира – размириците продължават трето денонощие

[post-views]
Напрежението в Каталуния ескалира – размириците продължават трето денонощие

ISPANIA_KATALUNIAНапрежението в Барселона ескалира. За трето денонощие протестите срещу присъдата на местните сепаратистки лидери прераснаха в ожесточени сблъсъци с полицията. И регионалното, и централното правителство отправиха призиви за успокояване на ситуацията, а каталунският премиер Ким Тора обяви, че ще има нов референдум за независимост на автономната област.

Барикади, запалени автомобили, коктейли „Молотов“, сярна киселина и сълзотворен газ белязаха последното денонощие в каталунската столица Барселона. Полицията съобщи за най-малко 20 арестувани и повече от 50 ранени.

Свикани като мирни шествия в контрапункт на размириците т.нар. „маршове на свободата“ също ескалираха и доведоха до нови прояви на насилие. Хиляди поддръжници на независимостта се отзоваха на призива на „Комитетите за защита на републиката“ и спазвайки указанията окупираха улиците на града, въоръжени с тоалетна хартия. Повече от 22 хиляди души се събраха и пред сградата на местното вътрешно ведомство с искания за оставки.

След 2 дни мълчание на регионалната власт в знак на съпричастност към осъдените, премиерът Ким Тора призова за деескалация на напрежението.

Ким Тора – регионален премиер на Каталуния:

„Призовавам за спокойствие и сдържаност. Движението за независимост никога не е било равнозначно на насилие. Винаги сме осъждали и продължаваме да осъждаме размириците. Не можем да си позволим подобни инциденти. Повтарям – спокойствие, решителност, любезност и без насилие.“

Кризата в Каталуния доведе до спешни консултации на централното правителство с опозиционните партии. Испанският премиер Педро Санчес настоя за овладяване на ситуацията.

 Педро Санчес – министър-председател на Испания:

„Испанското правителство припомня, че няма да допусне насилието да вземе връх над мирното съвместно съществуване. Работим усърдно, с всички механизми на държавната власт, за да гарантираме спазването на основните права и поддържането на реда в Каталуния.“

Опозицията в Мадрид призова правителството да вземе спешни мерки за потушаване на сепаратистките движения. Предложен беше и вариантът за прилагане на чл.155 от Конституцията, който вече беше задействан след референдума за независимост преди 2 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани