Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Авиация и парашутисти в небето над пловдив

[post-views]

DSC07316Обществото трябва да се запознае с това какво прави и как го прави Българската армия. Днес се навършва точно една година от началото на кампанията и този е 27-мият показ. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов по време на информационната кампания „Бъди войник“ на обновения Централен площад в Пловдив вчера.
С изключителен интерес от присъстващите и най-вече – от учениците в града, премина динамичният показ на площад „Централен“ и в небето над него. Над европейската Столица на културата летяха хеликоптери Ми-24 и „Кугър”, самолети МиГ-29, L-39 ZA, C-27J и Ан 2 от авиобазите в Крумово и Граф Игнатиево. Изпълнявани бяха задачи като разузнаване и атака по земна цел, мисия по търсене и спасяване, симулиране на въздушна цел и мисия Air Policing. Всичко това бе и в чест на Празника на ВВС – 16 октомври. 
Воините от 68-а бригада „Специални сили“ демонстрираха впечатляващите си способности по парашутни скокове, стрелба с маркиращи боеприпаси, военни ръкопашни техники, неутрализиране на терористи и освобождаване на заложник. Вчера те отбелязаха и Деня на военния парашутист – 18 октомври, като отдадоха почести на загинали свои колеги при изпълнение на служебния си дълг. Със заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната и на командира на 68-а бригада бригаден генерал Явор Матеев бяха наградени воини от Специалните сили. 
На площад „Централен“ бе разположена информационна борса за набиране на войници и матроси. Развърнати бяха щандове на СВ, ВВС, ВМС, Силите за специални операции (ССО), РС „Военна полиция“, Националната гвардейска част (НГЧ) и Централното военно окръжие. Присъстваха още вицепремиерът Марияна Николова, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, съветникът по военната сигурност на президента на България бригаден генерал Васил Лазаров, командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, командири на военни формирования и много други гости. По-късно във Военния клуб в Пловдив се състоя тържествен концерт. В него участваха Представителният ансамбъл на въоръжените сили, Представителният духов оркестър на ВВС и състави  от Военния клуб. 

Logo_of_Ministry_of_Defense_of_Bulgaria.svg

Цончо Драгански

Най-ново

Избрани